Και δεύτερη πρόταση για ξενοδοχειακή μονάδα στην Αγία Θέκλα

agia theklgd Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
agia theklgd Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τη δημιουργία μίας ακόμα πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Αγίας Θέκλας, μελετά ο Δήμος Σωτήρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, αποκάλυψε ότι με την ανακοίνωση της δημιουργίας της μαρίνας της Αγίας Νάπας επιδεικνύεται καθημερινά ζωηρό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην περιοχή, για να προσθέσει ότι καθημερινά μελετούνται πολλές προτάσεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως η σοβαρότερη πρόταση, η οποία προέρχεται από ξένους επενδυτές, αφορά στη δημιουργία μίας δεύτερης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στα όρια του Δήμου Σωτήρας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Εξάλλου, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, ο σχεδιασμός για τη ριζική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σωτήρας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι με τις ενέργειες αυτές θα δοθεί νέα μορφή στην παραλιακή περιοχή της Σωτήρας, συμβάλλοντας έτσι και στη συνέχιση της ανάπτυξης της μαρίνας Αγίας Νάπας προς τα όρια της Σωτήρας.

Τόνωση της περιοχής

“Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη συμβάλει στην τόνωση της περιοχής και στην αισθητή αύξηση της αξίας των ακινήτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό για ριζική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δώσουν νέα μορφή στην παραλιακή περιοχή της Σωτήρας, συμβάλλοντας στη συνέχιση της ανάπτυξης της μαρίνας Αγίας Νάπας προς τα όρια της Σωτήρας”, είπε ο κ. Τάκκας.

Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σωτήρα

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σωτήρας, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και θα περιλαμβάνει 250 δωμάτια, εστιατόρια, σπα, καθώς επίσης πολυτελείς οικιστικές μονάδες.

Ερωτηθείς τι επιδιώκει ο Δήμος από αυτή την επένδυση, ο κ. Τάκκας είπε ότι “η επένδυση αυτή θα τονώσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Δήμου, αφενός μέσω των τελών διανυκτερεύσεων, αφετέρου δημιουργώντας την πρώτη υποδομή, για περαιτέρω συνέχιση της ανάπτυξης στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας”.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι πρώτιστο μέλημά του Δήμου είναι η ευκαιρία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της Σωτήρας, τόσο από τη νέα επένδυση, όσο και από νέες επιχειρήσεις, που αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιοχή.

Κατοχύρωση τοπικών της προϊόντων “Κολοκάσι Σωτήρας” και “Κολοκάσι-Πούλες Σωτήρας”

Σε ερώτηση αν η κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων “Κολοκάσι Σωτήρας” και “Κολοκάσι-Πούλες Σωτήρας” ως Πιστοποιημένα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, ο κ. Τάκκας είπε ότι “μετά την πιστοποίηση έχει αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση του προϊόντος με τα ανάλογα οφέλη προς τους παραγωγούς, αλλά και προς την ίδια τη Σωτήρα”.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιες ενέργειες προβαίνει ο Δήμος για την προβολή του κολοκασιού, ο κ. Τάκκας είπε ότι ο Δήμος Σωτήρας επικεντρώνεται πλέον στην προώθησή του στο εξωτερικό, για να προσθέσει ότι ήδη έχουν συμμετάσχει σε γαστρονομική έκθεση στη Χάγη της Ολλανδίας, ενώ μελετούνται αρκετές προτάσεις συμμετοχής τους και σε άλλες εκθέσεις στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Σωτήρας μελετά τη διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων με ξένους δημοσιογράφους και σεφ.

Ανάπλαση της πλατείας της Σωτήρας

Για τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην ανάπλαση της πλατείας της Σωτήρας, ο κ. Τάκκας είπε ότι “ήδη έχει ξεκινήσει από την ομάδα μελετητών ο σχεδιασμός της ανάπλασης, ενώ σύντομα θα προχωρήσουμε με πρόσκληση δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία οι κάτοικοι της Σωτήρας, θα μπορούν να υποβάλουν δημόσια τις απόψεις τους”.

Σημείωσε ότι το έργο υπολογίζεται να ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθεί μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

“Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την όψη της Σωτήρας, αφού θα περιλαμβάνει δημιουργία πεζοδρόμων, ρύθμιση κυκλοφοριακής κυκλοφορίας και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση εντός του κέντρου του Δήμου, δημιουργία μικρών χώρων εκδηλώσεων, διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και των ΑμεΑ, αλλά και την ενθάρρυνση δημιουργίας χώρων εστίασης, που θα συμβάλουν στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών”, είπε.

Άλλα αναπτυξιακά έργα σε πορεία υλοποίησης

Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλα αναπτυξιακά έργα, που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης στο πρόγραμμα του Δήμου Σωτήρας, λέγοντας ότι “ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα ανακατασκευής των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, η επέκταση του Δημοτικού Κοιμητηρίου Σωτήρας, η δημιουργία χάρτη για τις Εκκλησιαστικές Περιηγήσεις, καθώς και η μελέτη για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ενώνει το Παραλίμνι με τη Σωτήρα και κατ’ επέκταση την Αγία Θέκλα.

Πλεόνασμα Δήμου Σωτήρας εν μέσω κρίσης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο περιβάλλον της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε, ο Δήμαρχος της Σωτήρας είπε πως “η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής ύφεσης, με τη συνεπακόλουθη οικονομική δυσπραγία πολλών κυπριακών Δήμων”, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι “παρόλες τις οικονομικές αλλαγές, ο Δήμος Σωτήρας ήταν από τους ελάχιστους Δήμους, που εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσίαζε πλεόνασμα”.

“Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και η προσέλκυση επισκεπτών στις παραλίες, η προώθηση των Πολιτικών Γάμων, που επιφέρουν μεγάλα εισοδήματα, το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η εξόφληση των δανείων, έχουν οδηγήσει το Δήμο τα τελευταία χρόνια να καταγράφει μόνο θετικά πρόσημα”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το εγχείρημα της μεταρρύθμισης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για επιτυχία, ο κ. Τάκκας είπε πως “η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστική βάση τη μείωση του αριθμού των Δήμων, αλλά τη μελέτη τρόπων εξυγίανσης των οικονομικών τους, μέσα από σωστή διαχείριση των εσόδων, μείωσης των εξόδων και της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ