Μάθετε τα πάντα για την κυπριακή διάλεκτο σε διάλεξη από τον γλωσσολόγο Γ.Γεωργίου

a
a 2304

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα, 30 Ιουνίου το 3ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας. Η τελετή έναρξης του καθιερωμένου ετήσιου Φεστιβάλ περιλαμβάνει διάλεξη από τον γνωστό γλωσσολόγο και συνεργάτη της εκπομπής του ΡΙΚ “παίζουμε Κυπριακά”, κ. Γιώργο Β. Γεωργίου.

Ο γνωστός γλωσσολόγος θα μας αναλύσει με απλά λόγια την ιστορία και την αξία της κυπριακής διαλέκτου και διάφορα μυστικά που την κάνουν τόσο σημαντική για τη διατήρηση του κυπριακού ελληνισμού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Νεότητας Σωτήρας.

a1

Το Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας

Το καθιερωμένο πλέον Παραδοσιακό Φεστιβάλ διοργανώνει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Σωτήρας σε ένα τριήμερο πρόγραμμα με διαφορετικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις μέσα στις οποίες αναβιώνει το κυπριακό παραδοσιακό στοιχείο.

Την Δευτέρα, 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας θα φιλοξενηθεί η τελετή έναρξης του 3ου Παραδοσιακού Φεστιβάλ με διάλεξη για την Ιστορία και την Αξία της Κυπριακής Διαλέκτου από τον Γλωσσολόγο, κ. Γέωργιο Β. Γεωργίου (από το τηλεπαιχνίδι του ΡΙΚ “Παίζουμε Κυπριακά”).

Την Τρίτη, 1η Ιουλίου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα στηθεί ένα Παραδοσιακό Γλέντι με κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τσιαττιστά, άφθονο παραδοσιακό φαγητό, τσιαττιστά και έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Την μουσική μας διασκέδαση θα αναλάβει το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ με τη συμμετοχή της Βασιλικής Χατζηαδάμου. Επίσης, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τη χορευτική ομάδα του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 2 Ιουλίου στο Παραλιακό Αμφιθέατρο του Δήμου με Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της επαρχίας Αμμοχώστου. Θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα: Δημοτικός Χορευτικός όμιλος Αγίας Νάπας, ο χορευτικός Όμιλος “Ανάδυση” Παραλιμνίου, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Σωτήρας, το Κέντρο Νεότητας Σωτήρας και Δάσους Άχνας το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας και η “Παράδοση Λιοπετρίου”.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ Θεοδόδη Τσιόλα.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8;00μ.μ.

Την επιμέλεια της διακόσμησης έχει ο εικαστικός Φάνης Σεργίου.

Πληροφορίες: 23821416, culture@sotira.org.cy

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/830452030320887/