Κηρύττουν πόλεμο εναντίον του Υπουργείου Εργασίας οι ανάπηροι

a 8 Ειδήσεις
a 2934 Ειδήσεις

Τον πόλεμο κατά του Υπουργείου Εργασίας και του νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, φαίνεται ότι έχει κηρύξει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η οποία αντιτίθεται στην εφαρμογή του νέου συστήματος και κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη διαβούλευση, προειδοποιεί με μαζικές κινητοποιήσεις.

Άλλωστε, οι διαμαρτυρίες αυτές της ΚΥΣΟΑ είχαν ως αποτέλεσμα και το σταύρωμα του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή γεγονός που έχει υποχρεώσει το Υπουργείο Εργασίας σε επιπλέον διαδικασίες.

Στην αντίπερα όχθη, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ασσιώτης, ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία για «ξεσταύρωμα» του κονδυλίου έχει προωθηθεί και δηλώνει ότι θα καλεί την ΚΥΣΟΑ σε διάλογο μέχρι που να ανταποκριθεί.

Αναφέρεται ότι προ δεκαημέρου το Υπουργείο Εργασίας είχε καλέσει όλες τις οργανώσεις των αναπήρων για ενημέρωση και συζήτηση απόψεων σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή.

Η ΚΥΣΟΑ δεν παρουσιάστηκε στην εν λόγω συνάντηση. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, φέρεται να διευθετήθηκε συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη.

«Κάθε εβδομάδα, θα καλώ την ΚΥΣΟΑ να έρθει σε διάλογο», ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, προσθέτοντας ότι «το νέο σύστημα άρχισε ήδη να εφαρμόζεται». Παράλληλα ο κ. Ασσιώτης υποστήριξε πως «έχουμε ως Κράτος και τις υποχρεώσεις μας. Το Σχέδιο είναι συγχρηματοδοτούμενο και όσο καθυστερούμε κινδυνεύουμε να χάσουμε τα κονδύλια που έχουμε εξασφαλίσει».

Εάν, είπε, «η ΚΥΣΟΑ αποδεχθεί την πρόσκλησή μου και έχουμε μια συνάντηση, ίσως μπορέσουμε να καθησυχάσουμε και τις δικές τους ανησυχίες και να αφήσουμε το σχέδιο να κυλήσει ομαλά».

Από πλευράς της η ΚΥΣΟΑ παρουσιάζεται αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα. Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της, «το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να αγνοεί την πλήρη αντίθεση του κινήματος στην εφαρμογή του νέου συστήματος».

Η ύστατη έκκληση της ΚΥΣΟΑ, «προς το Υπουργείο Εργασίας είναι να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής και να προχωρήσει στην έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με σκοπό την από κοινού κατάληξη στις καταλληλότερες διαδικασίες πιστοποίησης της αναπηρίας». Προχωρώντας σε επίθεση κατά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι «το Τμήμα, έχει μεταλλαχθεί από κέντρο επεξεργασίας ενταξιακών πολιτικών ως όφειλε να είναι, σε μικρό νοσοκομείο που μονοδιάστατα αντιμετωπίζει την αναπηρία ως ‘’νόσο’’ εξευτελίζοντας τον ίδιο τον λόγο της σύστασής του».

Σαφείς προειδοποιήσεις

Πολλά άτομα με αναπηρία, υποστηρίζει η ΚΥΣΟΑ, «τις τελευταίες μέρες έχουν διαπιστώσει και καταμαρτυρήσει νοσοκομειακού χαρακτήρα μεταφορές στο Τμήμα ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών για αξιολόγηση καθώς επίσης και την παρουσία ηλικιωμένων και άλλων ασθενών που αναμένουν τη σειρά τους για την πολύωρη και πολυδάπανη αξιολόγησή τους από την ομάδα επαγγελματιών υγείας που συστάθηκε από το ίδιο το Τμήμα».

Καταλήγοντας η ΚΥΣΟΑ προειδοποιεί με «λήψη όλων των νόμιμων νομικών και άλλων μέτρων, προγραμματισμό πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκδηλώσεων έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ενεργοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες που θα στηρίξουν και διεθνοποιήσουν τις διαμαρτυρίες» (Σημειώνεται ότι κάποιες οργανώσεις αναπήρων έχουν διαχωρίσει την αντίθεσή τους με τις θέσεις της ΚΥΣΟΑ).

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ