Ιστορικά βίντεο από την άλωση της Αμμοχώστου στο φως για πρώτη φορά

a 123 Ειδήσεις
a 3914 ΕιδήσειςΤριάντα-εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής και την άλωση της Αμμοχώστου από τους Αττίλες. Ντοκουμέντο που είχε ληφθεί μόλις δύο ώρες πριν από την άφιξη του τουρκικού στρατού στην πόλη του Ευαγόρα.

Η Αμμόχωστος εάλω, σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, το 1974, με την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής.

Οι μνήμες των Αμμοχωστιανών γυρίζουν σήμερα 39 χρόνια πίσω.

Στον Αττίλα 2, όταν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Το χέρι του Αττίλα άγγιξε τη Βασιλεύουσα.

Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974 τελείωσαν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Βρετανίας για την Κύπρο.

Το πρωινό της μαύρης εκείνης μέρας τα τουρκικά στρατεύματα βομβάρδισαν τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και άλλα σημεία.

Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου έφυγαν, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε κάποια 24ωρα το πολύ.

Ο Αττίλας 2 όμως είχε μπει σε εφαρμογή.

Τα πλάνα που θα παρακολουθήσετε είναι από το αρχείο του κινηματογραφιστή του ΑΝΤ1, Τάσου Δημητριάδη. Οι εικόνες λήφθηκαν δύο ώρες πριν από την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Αττίλες.

Μετά το μεσημέρι, οι Τούρκοι μπήκαν στην Βασιλεύουσα.

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, παραμένει από τότε μέχρι σήμερα περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις κατοικίες και τις περιουσίες τους.

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν με δηλώσεις στον ΑΝΤ1 ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σκορδής.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή της Αμμοχώστου είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών για την πόλη, ενώ όλες οι προηγούμενες συνάντησαν την άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Πηγή: ΑΝΤ1