Ακατάλληλοι κερματοδέκτες πόσιμου νερού

Χωρίς άδεια πώλησης νερού και χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας είναι αρκετοί κερματοδέκτες νερού σε πολλά σημεία των πόλεων της χώρας μας. Εκτεθειμένοι βρίσκονται οι καταναλωτές, για τους οποίους η αγορά νερού από κερματοδέκτες νερού κρίνεται οικονομικά ως η πιο συμφέρουσα…

Έρευνα της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αποκαλύπτει ότι ενώ όλοι οι ιδιοκτήτες των κερματοδεκτών διάθεσης νερού πρέπει να έχουν έγκριση πώλησης νερού, πολύ λίγοι προνόησαν για την εξασφάλισή της, καθώς και ότι ενώ διαρκεί για έναν μόνο χρόνο, δεν γίνεται ανανέωσή της.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κερματοδεκτών νερού, Ντίνος Κασινίδης, παραδέχθηκε, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ότι στο επάγγελμα υπάρχουν και «πειρατές», οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, σε αρκετά σημεία των πόλεων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά από έρευνα που ο ίδιος διενήργησε, ομολογεί στη «Σ» ότι η κατάσταση με αρκετούς από τους κερματοδέκτες είναι απαράδεκτη. Όπως εξήγησε, είναι αμφιβόλου καταλληλότητας ένας κερματοδέκτης όταν δεν είναι σε καλή εμφανισιακή κατάσταση. Εξήγησε ότι πρέπει να βρίσκονται σε καθαρό περιβάλλοντα χώρο, να έχουν πρόνοιες διασφάλισης υγιεινής, όπως προστασία της βρύσης με κάλυμμα για να μην πλησιάζουν ζώα και ερπετά.

Πρέπει, επίσης, να είναι εμφανές το πιστοποιητικό καταλληλότητας, καθώς και η άδεια πώλησης νερού. «Μετά από έρευνα που έχω κάνει, διαπίστωσα ότι ορισμένοι κερματοδέκτες δεν είναι εγκεκριμένοι και η πλειοψηφία, δυστυχώς, δεν τηρεί τις προδιαγραφές. Άλλοι ίσως έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας, μπορεί όμως να μην έχουν άδειες πώλησης νερού. Επίσης, αρκετές μηχανές είναι σε άσχημη κατάσταση και αυτό διαπιστώνεται με την οξίδωση που υπάρχει στη βρύση.

Επίσης, πρέπει οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε αναλύσεις του περιεχομένου του νερού, καθώς να είναι και εξασφαλισμένος με πιστοποιητικά καταλληλότητας ο τρόπος μεταφοράς του νερού, καθώς και η πηγή από την οποία εξασφαλίζεται. Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο ότι πολύ λίγοι εκδίδουν άδειες πώλησης νερού και πολύ λίγοι τις ανανεώνουν κάθε χρόνο, όπως προνοεί η νομοθεσία».

Οξειδωμένοι κερματοδέκτες
Μετά από έρευνά μας σε κερματοδέκτες νερού στην πρωτεύουσα διαπιστώθηκε ότι αρκετοί είναι εκτεθειμένοι σε σημεία όπου υπάρχει βλάστηση και είναι προσιτοί σε αρκετά τετράποδα, αφού δεν υπάρχει ούτε το προστατευτικό καπάκι μπροστά από τη βρύση. Όπως διαπιστώνεται από τον φωτογραφικό φακό της «Σ», υπάρχουν οξιδώσεις στα σημεία όπου διαχέεται το νερό από το ντεπόζιτο, ενώ φαίνεται ότι οι σωληνώσεις έχουν υποστεί φθορά.

Πρόκειται για περιπτώσεις «πειρατών» του επαγγέλματος, δήλωσε στα όσα του περιγράφησαν ο πρόεδρος του κλάδου Ντίνος Κασινίδης. «Υπάρχουν πειρατές στο επάγγελμα, οι οποίοι τοποθετούν κερματοδέκτες σε σημεία των πόλεων και δεν προβαίνουν στις κατάλληλες αναλύσεις του περιεχομένου τους, καθώς ίσως δεν γίνονται και αντιληπτοί από τις Αρχές. Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν καταδιωχθεί. Εμείς θέλουμε να μας κάνουν ελέγχους για να φανούν οι επαγγελματίες από τους πειρατές».

Ο κ. Κασινίδης επισήμανε ότι προκύπτει μεγάλο πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει στην έκδοση των πιστοποιητικών καταλληλότητας. «Υπάρχουν επαγγελματίες», είπε, «που περιμένουν από τον Νοέμβριο του 2011 να τους παραχωρηθούν τα πιστοποιητικά και μένουν εκτεθειμένοι απέναντι στους καταναλωτές, ενώ οι φάκελοι με τις αναλύσεις και όλα όσα προνοούνται στη νομοθεσία βρίσκονται στα συρτάρια των λειτουργών των υγειονομικών υπηρεσιών.

Εμείς καλούμε τους καταναλωτές να κοιτάζουν και την κατάσταση των βυτιοφόρων και να ψάχνουν για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας να είναι αναρτημένα στους κερματοδέκτες. Βέβαια, πρόβλημα αποτελεί ότι πολλές φορές οι κερματοδέκτες είναι θύματα επιτήδειων που σχίζουν και καταστρέφουν τα πιστοποιητικά και προκαλούν ζημιές στα βυτιοφόρα». «Η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού καταλληλότητας», συνέχισε, «έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και υπάρχει καθυστέρηση. Υποβάλαμε αρκετοί από εμάς αιτήσεις για έκδοση των πιστοποιητικών και περιμένουμε έναν με ενάμιση μήνα το λιγότερο μέχρι να εκδοθεί πιστοποιητικό.

Οι πελάτες, όμως, βλέπουν ότι έχουν λήξει τα πιστοποιητικά και έχουμε πρόβλημα. Υπάρχει συνάδελφος που κατέθεσε τον φάκελό του για να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας από τον Νοέμβριο και ακόμη περιμένει το πιστοποιητικό». Μαζί με την εφημερίδα επικοινώνησε και ο Χριστάκης Ζορπίδης, επαγγελματίας του κλάδου που διαθέτει στην αγορά της Λάρνακας και της επαρχίας Αμμοχώστου 85 κερματοδέκτες, ο οποίος επισήμανε ότι εκκρεμούν 11-12 πιστοποιητικά καταλληλότητας για την εταιρεία του, λόγω της αλλαγής των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών, οι οποίες ανατέθηκαν από τις υγειονομικές δημοτικές Αρχές στις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

«Μην περιμένετε να λήξουν τα πιστοποιητικά»
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου, κληθείς να σχολιάσει τις διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας, απέρριψε τις κατηγορίες για καθυστέρηση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, τους οποίους παρότρυνε «να μην περιμένουν εκπρόθεσμα να προβούν στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων».

«Οι ιδιοκτήτες περιμένουν την υστάτη προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για ανανέωση έκδοσης πιστοποιητικού καταλληλότητας». Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου υπάρχει διαφωνία από ορισμένους επαγγελματίες του κλάδου σε σχέση με τις αναλύσεις καταλληλότητας της ποιότητας του νερού των κερματοδεκτών και τη συχνότητά τους. «Πρέπει», ανέφερε, «να γίνονται 12 αναλύσεις τον χρόνο και ορισμένοι δημιουργούν προβλήματα, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο κονδύλι».

«Κάποιοι δεν έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας και είναι ποινικό αδίκημα, αλλά δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει αναρτημένο πιστοποιητικό, δεν το κατέχει. Εμείς καλούμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεχτικοί και να προμηθεύονται νερό από πιστοποιημένους κερματοδέκτες. Οφείλουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερούν οι υπηρεσίες να εκδίδουν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας αν δεν προκύπτει πρόβλημα είτε καταλληλότητας είτε επαρκούς αριθμού αναλύσεων του περιεχομένου του βυτιοφόρου. Μόνο χθες υπέγραψα 35 πιστοποιητικά τέτοια».

Εκδόθηκαν μόνο 30 άδειες πώλησης
Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, Νίκος Ζαμπακίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πωλεί νερό μέσα στην περιοχή ύδρευσης του συμβουλίου, εκτός αν εκδοθεί άδεια από το συμβούλιο. «Υπάρχουν κανονισμοί που προβλέπουν τον τύπο των κερματοδεκτών από τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, το χημείο και τον υδρευόμενο δήμο. Τα δημαρχεία δεν πρέπει να τους αφήνουν να δραστηριοποιούνται χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις, είτε από τις υγειονομικές υπηρεσίες είτε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας». Πέρσι εκδόθηκαν 230 άδειες στα όρια της Λευκωσίας και φέτος, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν μόνο 30 άδειες πώλησης νερού και αναμένεται πως θα κατατεθούν και άλλες αιτήσεις.

Οι σωστοί επαγγελματίες
ΘΟΡΥΒΗΘΗΚΑΝ οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη διάθεση πόσιμου νερού με κερματοδέκτες, και όχι άδικα, αφού ορισμένοι από αυτούς δεν λειτουργούν και τόσο επαγγελματικά όσο θα έπρεπε. Η πλειοψηφία τηρεί τις πρόνοιες της νομοθεσίας· ωστόσο, λόγω της δράσης των «πειρατών» του κλάδου, παρατηρούνται φαινόμενα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στους σωστούς επαγγελματίες.

Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στα βυτιοφόρα οχήματα πώλησης πόσιμου νερού, στα βυτία με κερματοδέκτες και στα εμφιαλωτήρια πόσιμου νερού προκάλεσε εντύπωση σε αναγνώστες, οι οποίοι προτού προμηθευτούν νερό από κερματοδέκτη, έψαχναν να δουν κατά πόσον έχει αναρτημένο έγκυρο πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Εκεί και όπου απουσίαζε, επικοινωνούσαν τόσο με την εφημερίδα όσο και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες που επιλαμβάνονταν των υποθέσεων. Στις πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις διαφάνηκε μετά από έρευνα των Υγειονομικών Υπηρεσιών ότι οι κερματοδέκτες δεν διέθεταν πιστοποιητικά καταλληλότητας από 15 μέχρι και 30 ημέρες, εξ υπαιτιότητάς τους, αφού δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο από τις αρμόδιες Αρχές.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο αρμόδιος λειτουργός έδωσε οδηγίες να καταγγελθούν, δεδομένου ότι το νερό θεωρείται αμφιβόλου ποιότητας και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται αποσύνδεση του κερματοδέκτη από το ηλεκτρικό ρεύμα και άδειασμα του βυτίου μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα. Θα επαναλειτουργήσει εφόσον καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές αποτελέσματα αναλύσεων ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγιεινής.

Από τους 758 κερματοδέκτες, οι 173 λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά
ΜΕ ΒΑΣΗ τα στοιχεία που διαθέτουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα αδειούχα βυτιοφόρα ανέρχονται σε 151, εκ των οποίων τα 28 δεν διαθέτουν ανανεωμένα πιστοποιητικά. Παράλληλα, από τους 758 κερματοδέκτες, οι 173 λειτουργούν χωρίς τα πιστοποιητικά. Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν μίαν ανάλυση ανά μήνα σε κάθε βυτιοφόρο. Εκεί και όπου παρατηρούνται μικρές αποκλίσεις, δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να θέσει ξανά σε λειτουργία τον κερματοδέκτη του, εφόσον προηγουμένως καθαριστεί και απολυμανθεί.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βυτιοφόρων και Κερματοδεκτών, Ντίνος Κασινίδης, ανέφερε ότι λόγω των αλλαγών που έγιναν φέτος με την έκδοση πιστοποιητικών και από τους δήμους, υπήρξε καθυστέρηση. Πρόσθεσε ότι αρκετοί επιχειρηματίες που υπέβαλαν έγκαιρα πιστοποιητικά δεν έλαβαν την έγκριση με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στους καταναλωτές. Εξήγησε ότι εκεί και όπου υπάρχει κωλυσιεργία και αμέλεια εκ μέρους των επιχειρηματιών θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κασινίδη, η ποιότητα του νερού των βυτιοφόρων είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Υπογράμμισε ότι χθες είχαν σύσκεψη με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, όπου αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα γίνει καλύτερη η νομοθεσία. Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για απλοποίηση των διαδικασιών χωρίς, όμως, να υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024