Δήμαρχος Δερύνειας: “Οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού”

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 01 312C07.40.31 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Κυπριακό
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 01 312C07.40.31 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Κυπριακό

Τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τοπικοί άρχοντες στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος τονίζει σε άρθρο του ο Δήμαρχος της Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

Με αφορμή την επανέναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία συνέπεσε με την πρόσφατη μετάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελβετία, ο Δήμαρχος της Δερύνειας σημειώνει ότι για την ώρα προέχει η επίλυση του Κυπριακού και όχι η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διάλυση Δήμων ή Κοινοτήτων.
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρει ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι συνοδοιπόρος στην επίλυση του Κυπριακού», ενώ σημειώνει ότι «ένα επιπλέον καθήκον των Τοπικών Αρχών είναι να συμβάλουν στην προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες μέσω της διοργάνωσης δικοινοτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων για νέους».

Τέλος, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και άλλοι τοπικοί άρχοντες της επαρχίας Αμμοχώστου οι οποίοι μέσα από τον πολιτικό τους ρόλο συμβάλλουν στην διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αναλυτικά το άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας:

Το Κυπριακό και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Η πρόσφατη μετάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελβετία, συνέπεσε με την επανέναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης και των τριών Νομοσχεδίων θα ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα υπάρξει συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων ή μείωση του αριθμού των Δήμων.


Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι συνοδοιπόρος στην επίλυση του Κυπριακού. Σίγουρα δεν είναι οι Δήμαρχοι που θα λύσουν το Κυπριακό, αφού αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τοπικοί άρχοντες όμως, λόγω της άμεσης επαφής τους με τους δημότες, τα οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.


Μέσα από τοπικές συγκεντρώσεις και πανδημοτικές συνάξεις, θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα το κοινό για μια πιθανή πρόταση που θα κατατεθεί για ψήφιση σ’ ένα δημοψήφισμα. Η εμπειρία μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μας λέει ότι μόνο οι ενημερωμένοι δημότες είναι συνεργάσιμοι και δεκτικοί.


Με τη συνεχή επαφή, αμεσότητα και εγγύτητα που μας παρέχει το αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να καθησυχάζουμε τους συνήθως ανήσυχους δημότες, να τους ακούμε και να τους βοηθήσουμε στη διαμόρφωση γνώμης για τα πλεονεκτήματα μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού.


Ένα επιπλέον καθήκον των Τοπικών Αρχών είναι να συμβάλουν στην προώθηση της επικοινωνίας και συνεργασίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες μέσω της διοργάνωσης δικοινοτικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων για νέους. Μέσω της επαναπροσέγγισης προωθείται επίσης η γνωριμία με την «άλλη» πλευρά, οι δύο κοινότητες έρχονται πιο κοντά και βελτιώνεται το κλίμα και η καθημερινότητά τους.


Οι δύο κοινότητες θα μπορούσαν κάλλιστα μέσω των Τοπικών Αρχών να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων αλλά και για αναστηλώσεις μνημείων όπως γίνεται μέσω των διαφόρων Δικοινοτικών Επιτροπών. Οι Τοπικές Αρχές θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τους οικονομικούς φορείς στις δύο κοινότητες, να έρθουν σε επαφή και να προωθήσουν τη συνεργασία μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή.


Η συμβολή των Τοπικών Αρχών στη διεκδίκηση της λειτουργίας και άσκησης του θρησκευτικού μας δικαιώματος σε Εκκλησίες είτε στη Νεκρή Ζώνη είτε στις κατεχόμενες περιοχές, είναι επίσης βαρυσήμαντη για τους δημότες. Η προώθηση εξάλλου της διάνοιξης οδοφραγμάτων εμπλέκει αναμφίβολα τη συμβολή των Τοπικών Αρχών, αφού αυτή δημιουργεί εμπορική δραστηριότητα και φέρνει οικονομική ανάπτυξη στις δύο κοινότητες.


Οι τοπικοί άρχοντες μπορούν μέσα από τον πολιτικό τους ρόλο, να καθησυχάσουν τον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της ομαλότητας στην πολιτική ζωή του τόπου, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και αυτή μας τη θέληση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να την ακολουθήσουν κι άλλοι θεσμοί. Προς τιμή του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, κάλεσε τους Ιερείς της ενορίας της Μητρόπολης μας να αναπέμπουν δεήσεις και παρακλήσεις για ενίσχυση του Προέδρου και όλων των εμπλεκομένων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.


Όσο πιο πολλοί θεσμοί στηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τόσο πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας έχουμε. Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όπως και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας ενόψει των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αν πράγματι θέλουμε να επανενώσουμε το νησί μας θα πρέπει να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.


Οι στιγμές είναι κρίσιμες, τόσο για τον τόπο όσο και για τις Τοπικές Αρχές. Για την ώρα προέχει η επίλυση του Κυπριακού και όχι η αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διάλυση Δήμων ή Κοινοτήτων.


Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας χωράμε όλοι. Δεν είναι καιρός για πισωγυρίσματα, αλλά για ενότητα, πρόοδο και συνεργασία. Όπως είπε ο Οδυσσέας Ελύτης «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις».

Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας


SotiraNews