“Διευκρινιστική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί”

CE91 1 Ειδήσεις, Κυπριακό
CE91 40 Ειδήσεις, Κυπριακό

Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου εντατικοποιημένου γύρου συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διευκρινιστική σε σχέση με όλα τα διαδικαστικά σημεία που αφορούν τις συναντήσεις και το περιεχόμενο των συναντήσεων μεταξύ των δυο ηγετών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη σήμερα “θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες των διαδικαστικών για τις συναντήσεις των δυο ηγετών και ενδεχομένως να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σε σχέση με το πως θα αναλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Εδαφικό”. Ο κ.Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι δυο ηγέτες θα έχουν τρεις με τέσσερις συναντήσεις την εβδομάδα και επιβεβαίωσε ότι το Εδαφικό θα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεχωριστά από οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο.

Έιντε: Οι δυο ηγέτες έχουν την ίδια άποψη για το πως θα προχωρήσουν

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Τ/κ ηγέτη, στις οποίες συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία τις επόμενες μέρες.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν την ίδια άποψη για το τι απομένει να γίνει και μοιράζονται τον ίδιο στόχο για το πώς θέλουν να προχωρήσουν δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ειδικός Σύμβουλός του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν ήταν ποτέ σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Τόνισε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη λειτουργούν ως διαμεσολαβητής και όχι ως κυρίαρχος της διαδικασίας. Κάθε μια από τις προτάσεις και τις λέξεις στο τραπέζι του διαλόγου, τόνισε, διαμορφώνεται από τους Κύπριους.

Χαρακτήρισε δε ως τραγικό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία τώρα και να τη χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο. Και οι δύο ηγέτες, ανέφερε, επιδεικνύουν αφοσίωση και θέλουν να είναι αυτοί οι ηγέτες, που επιτέλους θα λύσουν το Κυπριακό.

Εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η φάση στο Κυπριακό

Η Λευκωσία θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμη την φάση αυτή των διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της πρόσφατης σκλήρυνσης της στάσης του Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, οι συναντήσεις εντός Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουν και τις 10 στον αριθμό.

Η Λευκωσία προσεγγίζει τη νέα φάση με αισιοδοξία, αλλά και μικρό καλάθι, αναμένοντας ότι μέσα από γόνιμη συζήτηση και με αποφυγή της επίρριψης ευθυνών, τακτική, που υιοθέτησε εσχάτως ο Μουσταφά Ακιντζί τα πράγματα θα προχωρήσουν.

Το εδαφικό θα συζητηθεί ξεχωριστά

Στα θετικά προσμετρά η δική μας πλευρά την οριστική αποσύνδεση του εδαφικού από το κεφάλαιο της Ασφάλειας – Εγγυήσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεσήμανε την αλλαγή στάσης του Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το Εδαφικό, καθώς ενώ μέχρι τώρα επέμενε ότι το Εδαφικό θα συζητηθεί μαζί με Ασφάλεια και Εγγυήσεις σε πενταμερή διάσκεψη, τις τελευταίες μέρες κάνει ένα βήμα πίσω και συναινεί σε συζήτηση Εδαφικού ξεχωριστά από όλα τα άλλα κεφάλαια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά από συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα γίνει εκτός Κύπρου.

Εθνικό Συμβούλιο την Πέμπτη

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι, αλλά και για τα όσα θα αποφασιστούν σήμερα. Στην ίδια συνεδρία θα συζητηθεί και η θεματική των Ευρωπαϊκών υποθέσεων που αφορούν στο Κυπριακό, με τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν ερωτήσεις και εισηγήσεις για το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Στη συνεδρίαση θα μπορούν να συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες – τεχνοκράτες από κάθε κόμμα.

Ενεργός εμπλοκή της Ε.Ε. σε περίπτωση πολυμερούς

Στο μεταξύ ενδιαφέρον εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φρεντερίκα Μογκερίνι, για ανάμειξη και προσφορά βοήθειας στην όλη διαδικασία και συγκεκριμένα στα θέματα ασφάλειας.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι παρούσα σε μία πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα καταφέρουν να της δώσουν συγκεκριμένο ρόλο.

Μία πολυμερής διάσκεψη, τόνισε, η οποία θα είναι η κορύφωση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, θα πρέπει να γίνει όταν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας στο θέμα της ασφάλειας.

Θα είναι κρίμα, δήλωσε χαρακτηριστικά, αν γίνει η διάσκεψη και αποτύχει, κάτι που θα σημαίνει το τέλος του δρόμου για όσα επιτεύχθηκαν προηγουμένως.

Πηγή: SigmaLive