Μοντέλο της Κριμαίας για την Κύπρο, θέλει ο Έρογλου

a 49 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1817 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, φτιάχνει βαλίτσες για να επισκεφθεί τη Λευκωσία νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζονται να τον υποδεχθούν, έχοντας την παρακαταθήκη την οποία τους άφησε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως έχει απορρίψει τη φόρμουλα που έχει παρουσιάσει ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών για επανάληψη των συνομιλιών.

Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά επιμένει στις προτάσεις Έρογλου για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και είναι πρόδηλο ότι δεν συζητά τα όσα παρουσίασε ο κ. Άιντα στο τελευταίο του ταξίδι, σύμφωνα με τα οποία το θέμα του φυσικού αερίου θα μπορούσε να το συζητήσει μια επιτροπή σοφών.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης ανακάλυψε ένα νέο μοντέλο/συνταγή για «λύση» στο Κυπριακό. Ο Ντερβίς Έρογλου, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας», φλέρταρε με το μοντέλο της Κριμαίας, ζητώντας βασικά διάλογο με τη Ρωσία, με στόχο την αναγνώριση. Είναι προφανές ότι πίσω από την τοποθέτηση αυτή είναι η επιδίωξη της «αυτονόμησης» του ψευδοκράτους, την ίδια ώρα που ζητούν να έχουν λόγο σε ολόκληρο το νησί.

«Εάν η Ρωσία μάς αναγνωρίσει, το πρόβλημα θα λυθεί», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Ανέφερε πως στην Κριμαία διενεργήθηκε ένα δημοψήφισμα και πρόσθεσε πως κάθε λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ανέφερε επίσης πως σωστά η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας. Σχολιάζοντας, επίσης, τις δηλώσεις του ηγέτη του ρωσικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Έρογλου είπε πως «είναι μια λογική θέση».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναμένεται στο νησί τη Δευτέρα και θα συναντηθεί αυτή τη φορά και με αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, διευθετούνται αυτές τις ημέρες οι συναντήσεις, ενώ το απόγευμα της Τρίτης 25 Νοεμβρίου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Σημειώνεται συναφώς πως το πρωί της ίδιας ημέρας θα συνέλθει το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών για να οριστικοποιήσει τη θέση (όχι πρόταση ή αντιπρόταση) της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στις 26 Νοεμβρίου το πρωί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Άιντα θα αναχωρήσει από το νησί στις 28 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ