Άνοιγμα παραλίας της περίκλειστης Αμμοχώστου εξετάζει ο τ/κ δήμος

a 28 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό
a 125 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό

Το άνοιγμα παραλίας νότια της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σχεδιάζει ο τουρκοκυπριακός δήμος της κατεχόμενης πόλης, σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκαλέσει ερωτηματικά μεταξύ των Τ/Κ κατοίκων, καθώς η περιοχή βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν σε τ/κ ΜΜΕ, σχεδιάζεται η βελτίωση των σημερινών εγκαταστάσεων στην παραλία μήκους 240 μέτρων που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μέμνονα, βόρεια ακριβώς από τη νεκρή ζώνη και νότια της περίκλειστης πόλης. Το άνοιγμα της παραλίας αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Τ/Κ δημάρχου, Ισμαήλ Αρτέρ.

Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός είναι πως ο τ/κ δήμος Αμμοχώστου θα αναλάβει την αναβάθμιση της παραλίας, με στόχο να είναι ανοικτή για το κοινό κάθε χρόνο από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημείο όπου βρίσκεται η εν λόγω παραλία είναι αρκετά κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης. Οι εργασίες αναβάθμισης του δρόμου που οδηγεί στο οδόφραγμα στις ελεύθερες περιοχές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως και στην κατεχόμενη πλευρά. Απομένει η αναβάθμιση του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, την οποία θα αναλάβει δικοινοτική κοινοπραξία με χρηματοδότηση που έχει ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν.

Πολλές ασάφειες επισημαίνει τ/κ ακτιβιστής

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα “Πολίτης”, ο ακτιβιστής της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος, Μερτκάν Χαμίτ, επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της παραλίας. Όπως, για παράδειγμα, κατά πόσο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν και Ε/Κ και ξένοι πολίτες, καθώς η παραλία βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό.

«Ποιο είναι το νόημα χωρίς να έχει γίνει η διάνοιξη του οδοφράγματος;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο οδόφραγμα της Δερύνειας και σημειώνοντας πως χωρίς αυτό η διαδρομή από τις ελεύθερες περιοχές στην παραλία θα είναι αχρείαστα μακρά.

Επίσης, σημείωσε ο κ. Χαμίτ, δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρόσβαση σε περιοχή των Βαρωσίων και η ανάπτυξή της αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και αν θα εφαρμόζονται περιορισμοί όπως απαγόρευση λήψης φωτογραφιών.

Η περιοχή ήταν, όπως θυμάται ο κ. Χαμίτ, και στο παρελθόν ανοιχτή για τους λουόμενους με την επίδειξη τ/κ «ταυτότητας», τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η είσοδος στην περιοχή γινόταν από το σημείο όπου σήμερα σχεδιάζεται το άνοιγμα του οδοφράγματος.

Σήμερα λειτουργεί για τους λουόμενους η παραλία Γλώσσα στο βόρειο άκρο της περίκλειστης πόλης, η οποία είναι συχνό σημείο επίσκεψης και εκδηλώσεων για πρόσφυγες Βαρωσιώτες και Ε/Κ και Τ/Κ. Όπως στην περίπτωση της Γλώσσας, αναμένεται πως και η άλλη παραλία θα βρίσκεται στη «σκιά» της στρατιωτικής περιοχής και της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων.

Πηγή: Πολίτης