Τετραπλό φονικό Αγίας Νάπας – Στον Εισαγγελέα το πόρισμα “φωτιά” για διαφθορά στην Αστυνομία

CEB1 142 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης
CEB1 1054 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης

Πόρισμα-«φωτιά» παραδόθηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα από τους τρεις ποινικούς ανακριτές, σε σχέση με την υπόθεση διαφθοράς στην Αστυνομία, που πηγάζει από το φιάσκο με τους Σέρβους εκτελεστές και τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα.

Το πόρισμα περίπου 100 σελίδων θα παραδιδόταν χθες στον Εισαγγελέα, λόγω όμως ασθένειας του ενός από τους τρεις ποινικούς ανακριτές, αναβλήθηκε η παράδοσή του για σήμερα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται σημαντικές μαρτυρίες προσώπων που ενεπλάκησαν σε διάφορες υποθέσεις και αφού καταγράφονται τα γεγονότα, καταλήγει σε συμπεράσματα και εισηγήσεις.

Οι τρεις ποινικοί ανακριτές, Ανδρέας Πασχαλίδης πρώην δικαστικός και Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνων Δημητρίου πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, φαίνεται να καταλήγουν στο ότι υπάρχουν μαρτυρίες που στοιχειοθετούν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος διαφόρων στελεχών της Αστυνομίας, αλλά και μέλους των Κεντρικών Φυλακών.

Επιρρίπτουν ευθύνες σε πρόσωπα που χειρίστηκαν τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν αρχές του χρόνου από την Ιντερπόλ Σερβίας, για έλευση στην Κύπρο Σέρβων εκτελεστών με σκοπό να διαπράξουν δολοφονίες και που φτάνουν σε επίπεδο ανώτερων στελεχών. Καυτηριάζονται, επίσης, οι πράξεις ή οι παραλείψεις σε ανώτατο επίπεδο για την τύχη των πληροφοριών αυτών.

Όπως σημειώνεται, έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στην αξιολόγηση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να μην αποτραπούν οι δολοφονίες. Τις εισηγήσεις των ποινικών ανακριτών θα μελετήσει ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Οι ποινικοί ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες πέραν των αστυνομικών και σε λειτουργούς των Κεντρικών Φυλακών για τις επαφές που είχαν με Σέρβο κατάδικο.

Όσον αφορά στο θέμα του μέλους του γραφείου της Ιντερπόλ Λευκωσίας, που κατά λάθος τηλεφώνησε σε Σέρβο κακοποιό αντί στο αντίστοιχο γραφείο της Σερβίας, αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί αφού δεν είχε πρόθεση να τον ενημερώσει (τον Σέρβο) και γίνεται εισήγηση όπως εξεταστεί θέμα πειθαρχικής έρευνας.

Όσον αφορά θέματα διαφθοράς που προκύπτουν από τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, οι ποινικοί ανακριτές βρίσκουν και εκεί ζητήματα που παραπέμπονται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται για το πόρισμα να ενημερωθεί και η κυβέρνηση, αν ο Γ. Εισαγγελέας το κρίνει απαραίτητο.

Πηγή: Φιλελεύθερος