Προειδοποίηση ΟΓΑ προς πατατοπαραγωγούς, μετά τις αντιδράσεις στη Σωτήρα

a 272 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7763 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Το τέλος της γεωργικής ασφάλισης των πατατών θα σημάνει τυχόν αποχώρηση των πατατοπαραγωγών από τον ΟΓΑ, και την μετατροπή του σχεδίου του ΟΓΑ σε προαιρετικό, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του ο ΟΓΑ… 

Με αφορμή την πρόσφατη συγκέντρωση των πατατοπαραγωγών στη Σωτήρα (Δευτέρα, 12/3) και τις δηλώσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν, τόσο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, όσο και στον ημερήσιο Τύπο, ο ΟΓΑ σημειώνει πως «είναι δικαίωμα οποιωνδήποτε παραγωγών να εγείρουν τα θέματα που τους προβληματίζουν και να απαιτούν τη διευθέτηση τους», υποδεικνύοντας ότι σε ό,τι αφορά τις ζημιές της φετινής περιόδου πως «έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες ζημιές σε όλες τις πατατοπαραγωγικές περιοχές, και από την πρώτη στιγμή οι ζημιές έτυχαν επισκόπησης από την επιτελική ομάδα του Οργανισμού».

Μάλιστα ο ΟΓΑ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή όλο το δυναμικό του Οργανισμού αποδίδεται σε εντατικές εκτιμήσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές και ότι οι ζημιές που οφείλονται στα καλυπτόμενα αίτια, παγετό, χαλάζι και πλημμύρα, καταγράφονται και θα αποζημιωθούν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατυπώνεται ότι «οι εκτιμητές του ΟΓΑ είναι αυστηροί με τους παραγωγούς, διότι θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για τους μισθούς τους», ο ΟΓΑ υποστηρίζει ότι η θέση αυτή, πέρα από υπερβολική είναι και εντελώς αβάσιμη, εξηγώντας πως στα ταμεία του ΟΓΑ υπάρχει ένα σεβαστό αποθεματικό που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είναι επαρκές για να αποζημιώσει οποιασδήποτε έκτασης ζημιές, χωρίς να αποστερηθούν οι δικαιούχοι πατατοπαραγωγοί ούτε ένα ευρώ.

«Το ταμείο του ΟΓΑ είναι ξεχωριστό από τα κρατικά ταμεία, και δεν επηρεάζεται από τη γενικότερη δημοσιονομική δυνατότητα του Κράτους. Η δημιουργία του ζητήματος αυτού, οφείλεται καθαρά σε παραπληροφόρηση» προσθέτει.

Στη θέση ότι «ο ΟΓΑ μόνον εισπράττει από τους πατατοπαραγωγούς και δεν πληρώνει τίποτε». Ο Οργανισμός απαντά ότι δόθηκαν μέχρι στιγμής 46 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για την πατατοκαλλιέργεια, έναντι μόλις 23 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλαν οι πατατοπαραγωγοί ως ασφάλιστρα.

Οσον αφορά τη θέση για αποχώρηση των πατατοπαραγωγών από τον ΟΓΑ, και την μετατροπή του σχεδίου του ΟΓΑ σε προαιρετικό, ο ΟΓΑ υποστηρίζει πως αυτό θα σημάνει το τέλος της γεωργικής ασφάλισης των πατατών αναφέροντας επιπρόσθετα, πως όπως προνοείται στο Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων, «δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο για το οποίο έχει ετοιμασθεί και προσφερθεί ασφαλιστικό σχέδιο και το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί όχι εξ΄ υπαιτιότητας του κράτους».

«Συνεπώς, με την πιθανή τους έξοδο από το ασφαλιστικό σχέδιο του ΟΓΑ, οι πατατοπαραγωγοί αποστερούνται κάθε δικαιώματος αποζημίωσης για τα συγκεκριμένα αίτια» εξηγεί.

Ο ΟΓΑ δηλώνει τέλος ότι παραμένει προσηλωμένος στην όσο το δυνατόν καλύτερη στήριξη των παραγωγών, μέσα από τις δυνατότητες που του παρέχει η νομοθεσία του, υπενθυμίζοντας πως έχει προωθήσει προς ψήφιση από τη Βουλή τροποποιητική νομοθεσία, που διαλαμβάνει την ένταξη της πολυομβρίας και του σφοδρού ανέμου στο ασφαλιστικό σχέδιο των πατατών, καθώς και τη βελτίωση του συντελεστή αποζημίωσης για τον παγετό από 70% σε 80%.

«Είμαστε πάντοτε στη διάθεση των πατατοπαραγωγών για να συζητήσουμε οτιδήποτε τους απασχολεί, και να αναζητήσουμε τους τρόπους να καταστήσουμε το σχέδιο ασφάλισης του ΟΓΑ ανταποδοτικότερο και ωφελιμότερο για αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΓΑ.