Έκκληση απευθύνουν οι αγροτικές οργανώσεις στις συντεχνίες για τερματισμό της απεργίας

a 453 Ειδήσεις
a 6955 Ειδήσεις
Οι αγροτικές οργανώσεις, ΠΕΚ – ΕΚΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, αναφορικά με το θέμα της απεργίας των εργατών στα συσκευαστήρια πατατών, απευθύνουν έκκληση «στις συντεχνίες και τους εργαζομένους, όπως συμπαραταχθούν στην προσπάθεια του αγροτικού κόσμου για επιβίωση, αναπροσαρμόζοντας τις απαιτήσεις τους στα νέα δεδομένα, διασφαλίζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας τους και τη συνέχιση της απασχόλησής τους»… 

Σε κοινή τους δημοσιογραφική διάσκεψη και σύμφωνα με ανακοίνωση οι τέσσερεις αγροτικές οργανώσεις καλούν τις συντεχνίες «να μην αντιμετωπίζουν τους αγρότες ως κοινούς επιχειρηματίες εργοδότες, αφού και αυτοί είναι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς μάλιστα καθορισμένα ωράρια και δικαιώματα».

«Καλούμε για ακόμα μια φορά τις συντεχνίες όπως επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, αφουγκραζόμενοι τα νέα αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγροτική οικονομία, για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της δραστηριοποίησης των παραγωγών με την ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους κύπριους εργαζόμενους στον τομέα», αναφέρουν ΠΕΚ – ΕΚΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Θεωρούμε, συνεχίζουν οι αγροτικές οργανώσεις, «ότι τυχόν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους αγρότες στην εγκατάλειψη και τους εργαζόμενους στην ανεργία και η ευθύνη θα τους βαραίνει εξολοκλήρου».

Οι αγροτικές οργανώσεις δηλώνουν «απερίφραστα σεβασμό και στήριξη στους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων» και αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιστρατευόμαστε στις κατακτήσεις αυτές».

ΠΕΚ – ΕΚΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, αναφέρουν, ωστόσο, ότι «στην περίπτωση της αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην συσκευασία των πατατών δημιουργήθηκαν απολαβές και δικαιώματα τα οποία δεν σηκώνουν οι σημερινές οικονομικές και διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες οι οποίες συρρίκνωσαν το εισόδημα του αγρότη αλλά και μείωσαν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας».

«Ο αγρότης δεν μπορεί πλέον να πληρώνει μισθούς ύψους περί των 3.500 ευρώ το μήνα στους εργαζομένους οδηγούς τρακτέρ στα συσκευαστήρια τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα για την οικογένεια του και είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο πλευρό των πατατοκαλλιεργητών ο “Παναγοροτικός”
Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος, αναφερόμενος, στην «ακατανόητη», όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά των συντεχνιών έναντι των πατατοπαραγωγών, εξέφρασε «τo σεβασμό και τη στήριξη μας στους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων» προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιστρατευόμαστε τις κατακτήσεις αυτές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Κάρυος είπε ότι «στη συγκυρία όμως της οικονομικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων, το βάρος δεν μπορούν να το σηκώνουν μόνο οι πτωχεύσαντες αγρότες, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα να περιχαρακώνονται στα κεκτημένα τους».

Λέγοντας αυτά, συνέχισε ο κ. Κάρυος, «θα θέλαμε να καταγγείλουμε το μένος των συντεχνιών σε βάρος του ποιο αδύναμου στρώματος της κοινωνίας, τους αγρότες πατατοπαραγωγούς, οι οποίες συντεχνίες προβαίνουν σε αλλεπάλληλες απεργίες, αδιαφορώντας εάν θα υπάρχει αύριο πατατοκαλλιέργεια για να απασχολεί τους εργαζόμενους μέλη τους και αδιαφορώντας εάν θα υπάρχει πατατοκαλλιέργεια να απασχολεί χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειές τους».

Ο κ. Κάρυος είπε ότι η συμπεριφορά των συντεχνιών, «οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, αφού έμμεσα πλην σαφώς, υποκινούν τους εργαζόμενους, σε αξιόποινες πράξεις, αποκλείοντας παράνομα τα συσκευαστήρια με στόχο την παρεμπόδιση των πατατοπαραγωγών να μεταφέρουν τις συσκευασμένες πατάτες τους στο λιμάνι, σε άλλα συσκευαστήρια ή να συσκευάσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους».

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Κάρυος, οι συντεχνίες, «θέτουν τελεσιγραφικά τις θέσεις τους, καθώς δεν επιθυμούν να ακούσουν, ούτε να αξιολογήσουν τις ελάχιστες παραχωρήσεις, οι οποίες γίνονται με πολλές θυσίες από παραγωγούς, γκρεμίζοντας ουσιαστικά κάθε γέφυρα διαλόγου».

«Φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για την επιβίωση της πατατοκαλλιέργειας, ούτε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αφού κινούμενοι μέσα στα στενά συνδικαλιστικά στεγανά, επιθυμούν την διασφάλιση κάποιων αποζημιώσεων στους εργαζομένους που προσφέρονται από τα διάφορα ταμεία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους πατατοπαραγωγούς για να τους αποτελειώσουν, στέλλοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στην ανεργία», είπε ο κ. Κάρυος.

Πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά τους αυτή, βρίσκεται εκτός από κάθε νομική και ηθική τάξη, αφού επιχειρούν την επιβολή της άποψής τους, αδιαφορώντας για το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος, που επιφέρουν οι ενέργειές τους».

Καταλήγοντας ο κ. Κάρυος, είπε ότι ο Παναγροτικός, «ως αγροτική οργάνωση, και ως κοινωνικός εταίρος που έχει ταχθεί στην υπηρεσία των αγροτών δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεχίσει, την στήριξη των πατατοπαραργωγών μας στον άνισο αγώνα που διεξάγουν με το πιστόλι στον κρόταφο».