Αχιλλέας Δημητριάδης: “Δεν πιέσαμε αρκετά για Αμμόχωστο”

CEB1 17 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος
CEB1 86 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Ψευδοκράτος

Η Τουρκία δεν μπορεί να προσάψει καμία δικαιολογία για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της, υποδεικνύει ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός για τον χειρισμό υποθέσεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα περιουσιών στον ΕΔΑΔ.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, τονίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πίεσε όσο θα έπρεπε για το άνοιγμα και την επιστροφή της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε, το κόστος για την Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δυσβάστακτο γι’ αυτήν. «Δηλαδή πόσα ήταν τα διαφυγόντα ενοίκια που θα δικαιούνταν οι άνθρωποι που ζούσαν στην πόλη αυτή κάθε μέρα και υπολογίσαμε ότι ήταν 365 εκατ. ευρώ το χρόνο», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Προσθέτει ότι δύσκολα η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Αυτό όμως που επιβαλλόταν, τονίζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, είναι η πίεση που έπρεπε να ασκηθεί πάνω στην Τουρκία, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει κάνει η δική μας πλευρά. «Πιστεύω ότι δεν έχουμε πιέσει για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου όσο θα μπορούσαμε να πιέζαμε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι, αν για παράδειγμα ο ίδιος είχε τη δυνατότητα και την ευθύνη θα επέλεγε τον τρόπο προσφυγής στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

«Θα οργάνωνα τέσσερα κύματα υποθέσεων». Αν δεν υπήρχε ανταπόκριση η προσφυγή θα κατέληγε στο ΕΔΑΔ και το κόστος για την Τουρκία θα ήταν τεράστιο. Γεγονός που θα της δημιουργούσε μεγάλη πίεση για την περίκλειστη πόλη.

Τέλος, συμβουλεύει τους πρόσφυγες να φροντίσουν για τη μεταβίβαση της περιουσίας τους στα παιδιά τους και μάλιστα ο διαχωρισμός να γίνεται με ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας και όχι εξ αδιαιρέτου. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουν το δικαίωμα διεκδίκησης της περιουσίας ως νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Πηγή: Φιλελεύθερος