Σύσταση Επιτροπής Ημικατεχόμενων Δήμων προτείνει η Δερύνεια

a 45 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1698 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την εισήγηση για σύσταση Επιτροπής Ημικατεχόμενων Δήμων κατάθεσε μέσω επιστολής στον Πρόεδρο και στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Γ. Καραγιάννης.

Οι έξι ημικατεχόμενοι Δήμοι είναι η Λευκωσία, Άγιος Δομέτιος, Αγλαντζιά, Αθηαίνου, Γέρι και Δερύνεια. Ήδη ο Δήμαρχος Δερύνειας έχει πάρει τη συγκατάθεση και των υπόλοιπων ημικατεχόμενων Δήμων για τη δημιουργία της Επιτροπής, η οποία θα μελετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές περιοχές και τα οποία προκύπτουν από την παρουσία του κατοχικού στρατού, αλλά και την ύπαρξη της ουδέτερης ζώνης, μέρος της οποίας παραμένει αναξιοποίητο.

Οι αγρότες, αλλά και οι κάτοικοι που καλλιεργούν τη γη κοντά στο συρματόπλεγμα, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία τους παραχωρούν σχετική άδεια. Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών ζουν καθημερινά σε καθεστώς ανασφάλειας λόγω της ύπαρξης του συρματοπλέγματος και των οδοφραγμάτων.

Η ουδέτερη ζώνη, η οποία ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και η περιοχή που γειτνιάζει μ` αυτές, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για γεωργικούς και στεγαστικούς σκοπούς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους των ημικατεχόμενων περιοχών να παραμείνουν στον τόπο τους.

Σκοπός της προτεινόμενης Επιτροπής είναι η μελέτη, η προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ημικατεχόμενοι Δήμοι, αλλά και η αξιοποίηση κονδυλιών που αφορούν την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής που γειτνιάζει με την πράσινη γραμμή.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας , καταλήγει η ανακοίνωση, θα συγκαλέσει αρχές του νέου έτους σύσκεψη στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ημικατεχόμενοι Δήμοι, οι οποίοι έχουν χάσει μέχρι 80% της γης και κάποιοι την παραλιακή τους περιοχή.