Οι ξενοδόχοι ας αφουγκραστούν τις κραυγές αγωνίας των υπαλλήλων τους

a 402 Ταρακουνήματα
a 6900 Ταρακουνήματα

Του Σταύρου Ι. Χαραλάμπους

Η ανεργία στο τόπο μας έχει ξεπεράσει το 10 % και 38 χιλιάδες συμπατριώτες μας είναι άνεργοι. Πολλές, επίσης, είναι οι οικογένειες που δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζην, ενώ άλλες διακόπτουν τις σπουδές των παιδιών τους γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα δίδακτρα…

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουνν, μερικοί ξενοδόχοι έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία τους χωρίς να έχουν επαναπροσλάβει τους μόνιμους υπαλλήλους τους, την ίδια ώρα που εργοδοτούν ξένους.

Κατανοούμε κάποιους ξενοδόχους που επικαλούνται τα ψηλά κόστη και τα συγκρίνουν με τους χαμηλούς μισθούς του ξένου προσωπικού αλλά δεν σημαίνει ότι η έργοδότηση ανειδίκευτου ξένου εργατικού δυναμικού θα ανεβάσει τα κέρδη τους.

Αν είναι δυνατόν, ξενοδοχειακές μονάδες να εργοδοτούν 70-80% ξένο εργατικό δυναμικό και να αναμένουν ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη γιατί είναι χαμηλόμισθοι. Ξεχνούν ότι το ντόπιο εργατικό δυναμικό προσφέρει φιλοξενία που μακροπρόθεσμα θα τους φέρει όφελος, ξεχνούν την παραγωγικότητα του Κύπριου εργαζόμενου, ξεχνούν το φιλότιμό του.

Είναι, λοιπόν, ώρα και οι ξενοδόχοι που υποστηρίζουν τα ξένα εργατικά χέρια, να αφουγκραστούν τον κύπριο εργαζόμενο με την πολύχρονη προσφορά του για την ανάπτυξη του τουρισμού και για το καλό της οικονομίας και του τόπου γενικότερα.