Χωρίς Μόρφου ο χάρτης Ακιντζί

a 102 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
a 614 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου

Σημαντική κίνηση αλλά χωρίς ουσιαστική έκπληξη από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών για το Εδαφικό. Σημαντικό το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού κατατέθηκαν χάρτες από τις δύο πλευρές. Χάρτες, οι οποίοι κινήθηκαν στα συμφωνημένα πλαίσια του Μοντ Πελεράν, δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά να προτείνει 28,2% του εδάφους να διοικείται υπό τους Τουρκοκυπρίους και η τουρκοκυπριακή πλευρά να ανεβάζει το ποσοστό στο 29,2%. Κάτι που σημαίνει ότι ο χάρτης που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί αφήνει τη Μόρφου στον έλεγχο του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Αντίθετα, ο χάρτης του Νίκου Αναστασιάδη περιλαμβάνει τη Μόρφου στις υπό ε/κ διοίκηση περιοχές.

Οι δύο πλευρές επιλέγουν να σταθούν στο σημαντικό, δηλαδή την κατάθεση χαρτών και προχωρούν σήμερα με τη Διάσκεψη για την Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «ως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του κ. Άιντα και των χαρτογράφων της ε/κ και της τ/κ πλευράς, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών», ανταλλάγησαν οι χάρτες. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης οι χάρτες κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ του 28,2% και του 29,2%.

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που γίνεται ανταλλαγή χαρτών. Για την κυπριακή κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή θεωρείται «ιδιαίτερα σημαντική». Από τη μελέτη του χάρτη που δόθηκε από τ/κ πλευράς εξετάστηκε εάν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που συμφωνήθηκαν, δηλαδή στο 29,2%. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στον χάρτη «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν», δηλαδή δεν είναι ικανοποιητικό ως τελικό αποτέλεσμα. Γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποβάλει γραπτώς συγκεκριμένες εισηγήσεις. Κίνηση που εκτιμάται ότι η ε/κ πλευρά ανέμενε ότι ο χάρτης που θα κατέθετε ο Μουσταφά Ακιντζί θα ήταν στο 29,2% χωρίς τη Μόρφου και ετοίμασε σχετική επιστολή. Ερωτηθείς πάντως για το θέμα της Μόρφου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο ίδιος δεν θα κάνει οποιαδήποτε αναφορά που σχετίζεται με τα σχόλια του ΠτΔ επί του χάρτη που υποβλήθηκε.

Η ε/κ πλευρά κρατά δύο θετικά: πρώτον, ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που υποβλήθηκε χάρτης και δεύτερον ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Μοντ Πελεράν.

Στις δικές του δηλώσεις ευθύς μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, ανέφερε πως οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Σημείωσε ότι αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ για 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με τη συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς
Μόρφου, Μεσαορία, Αμμόχωστο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε να επιλέξει μεταξύ εφτά χαρτών και διάλεξε τον ένα τον οποίο και κατέθεσε. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν χθες, ο χάρτης που κατέθεσε η ε/κ πλευρά ουσιαστικά θέτει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση όλα τα χωριά τα οποία βρίσκονται νοτίως του αυτοκινητόδρομου Μόρφου-Λευκωσία-Αμμόχωστος, δηλαδή η Μεσαορία, αλλά κινείται και βορείως του δρόμου αυτού μέχρι την Κυθρέα. Μεταξύ των χωριών που θα είναι στο ε/κ συνιστών κρατίδιο είναι η Λύση, η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα. Υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα τον χάρτη, θα περάσει και το κομμάτι της Αμμοχώστου που σήμερα είναι περίκλειστο.

Σύμφωνα με το χάρτη που παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης υπολογίζεται ότι θα έχουν δικαίωμα επιστροφής λίγο πάνω από τις 90 χιλιάδες πρόσφυγες. Επίσης διασφαλίζεται επέκταση της ακτογραμμής που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων.

Σ’ ό,τι αφορά την τ/κ πρόταση, έχει σημασία να φανεί ποιες περιοχές δίνει στους Ε/κ για να κρατήσει τη Μόρφου εντός του 29,2%.

Πηγή: Φιλελεύθερος