Έρευνα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συζητά η Επ. Οικονομικών

a 255 Ειδήσεις
a 6744 Ειδήσεις
Συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής έρευνας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νικόλα Παπαδόπουλο, με ενδεχόμενο κατάληξης της συζήτησης την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα κατατεθούν οι απόψεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί… 

”Σίγουρα πρέπει να γίνει έρευνα, σίγουρα πρέπει να ερευνηθούν οι τράπεζες, τα ΔΣ των τραπεζών, ο εποπτικός ρόλος της ΚΤ, αλλά πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος της Κυβέρνησης σε αυτά τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της διεξαγωγής έρευνας.

Παράλληλα, είπε ότι ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών να γίνει εισήγηση για τη σύσταση μιας ειδικής ad-hoc επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει αυτό το τεράστιο κεφάλαιο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ”κανένας δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα” κατά την οποία ”θα πρέπει να ερευνηθεί ο ρόλος των τραπεζών, της ΚΤ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου”, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ”φυσικά”.

”Εγιναν καταγγελίες ότι έγινε προσπάθεια παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά την εποπτεία της ΚΤ σε σχέση με μία συγκεκριμένη τράπεζα, έχουμε καταγγελίες σε σχέση με την πίεση της Κυβέρνησης να αγοράσουν τράπεζες κυπριακά ομόλογα τα οποία στη συνέχεια έχουν χάσει την αξία τους, έχουμε καταγγελίες ότι Υπουργός Οικονομικών αυτής της Κυβέρνησης προσπάθησε να παρέμβει στις αξιολογήσεις οίκων αξιολόγησης και να καθυστερήσει αυτή η αξιολόγηση επειδή είχαμε βουλευτικές εκλογές και μια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στα εκλογικά αποτελέσματα συγκεκριμένου κόμματος”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ”ξεκάθαρη θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα από ένα αξιόπιστο οργανισμό που θα έχει την τεχνική κατάρτιση να διεξάγει αυτή την έρευνα και σε καμία περίπτωση αυτή η έρευνα δεν πρέπει να διεξαχθεί από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την Κυβέρνηση ή την Κεντρική Τράπεζα, επειδή και οι δύο αυτοί τομείς της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να είναι υποκείμενα πρόσωπα αυτής της έρευνας”.

”Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστούν οι ίδιες οι τράπεζες, οι επενδύσεις στην Ελλάδα, η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στην Κύπρο αυτή την αμφιλεγόμενη και δύσκολη περίοδο, αλλά δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή την έρευνα”, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ”η Κυβέρνηση σε σχέση με τους δικούς της χειρισμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι χειρισμοί των πρώην Υπουργών Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες που αφορούν παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εποπτεία συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων”.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να εξεταστούν και ”οι πραγματικοί λόγοι των απανωτών υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας”.

Ανέφερε επίσης ότι στην Επιτροπή Οικονομικών ”θα εξεταστεί το πότε θα γίνει αυτή η έρευνα γιατί εγείρονται πολλά ερωτηματικά κατά πόσο μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.

”Το σημαντικότερο από όλα είναι να βρεθεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα διεξάγει αυτή την έρευνα γιατί ακριβώς θα πρέπει αυτός ο εμπειρογνώμονας που θα αναλάβει αυτό το τεράστιο και πελώριο έργο να μην επιδέχεται παρεμβάσεις από οποιαδήποτε πλευρά”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός στο κατά πόσον ο εμπειρογνώμονας θα είναι από την Κύπρο ή το εξωτερικό, αλλά ”κάποιος που θα έχει την τεχνική κατάρτιση που θα διεξάγει αυτή την έρευνα”.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα διεξαχθεί μια έρευνα ή δύο έρευνες που θα αφορά η μια τεχνικά θέματα και η άλλη πολιτικά θέματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αναφέρεται σε έρευνα για τα τεχνικά θέματα, καθώς ”για τα πολιτικά θέματα μπορούν να γίνουν μελέτες και εκθέσεις από πλευράς των αντίστοιχων επιτροπών μετά που θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη”.

Ανέφερε επίσης ότι ίσως και αυτό να είναι μέρος του αντικειμένου που θα εξετάσει η Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα ”για να διασαφηνιστεί η επακριβής μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί”, προσθέτοντας ότι ”μπορεί σε πρώτο στάδιο να γίνει μια τεχνική έρευνα και σε επόμενο στάδιο να γίνουν κάποιες πολιτικές τοποθετήσεις και αναλύσεις σε σχέση με τα ευρήματα αυτής της έρευνας”.

Σε ερώτηση γιατί δεν διεξήχθη έρευνα μόλις έγινε γνωστή η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ”αυτή τη στιγμή προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, που είναι ένα εγχείρημα που αφορά κάποιες πάρα πολύ ευαίσθητες πτυχές και αν ξεκινήσουμε”, όπως είπε, σε αυτό το στάδιο μια τέτοια έρευνα μόνο ζημιά θα κάνουμε στην κυπριακή οικονομία”.

Πρόσθεσε ότι ”είναι με ιδιαίτερη θλίψη που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με τέτοιες πιθανές έρευνες να γίνονται με ένα τρόπο που ενδεχομένως να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου και στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.