Στην Αγία Νάπα την Παρασκευή ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της μαρίνας

CEB1 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
CEB1 1231 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα βάλει, σε ειδική τελετή, τον θεμέλιο λίθο της μαρίνας της Αγίας Νάπας σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Η μαρίνα μαζί με τις χερσαίες αναπτύξεις, δύο πύργους και επαύλεις συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί στην Μακρόνησο σε μία περιοχή που φέρει το τοπωνύμιο Λούμα.

Το παρόν του στην τελετή θα δώσει και ο επενδυτής του έργου, ο Αιγύπτιος εκατομμυριούχος Naguib Onsi Sawiris (Νακίπ Σαουρί), 62 ετών, 569ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δεύτερος πλουσιότερος στην Αίγυπτο και 10ος στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους Αφρικάνους. Η περιουσία του ξεπερνά τα 3 δις. δολάρια.

Πέρσι, με αφορμή τη συριακή κρίση που οδήγησε στη μετανάστευση εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας είχε εκφράσει την επιθυμία του προς ελληνική ή την ιταλική κυβέρνηση για να αγοράσει ένα νησί σε μία από τις δύο χώρες για να φιλοξενούνται με δικά του έξοδα με ασφάλεια οι πρόσφυγες. «Μιλώ σοβαρά για τις προθέσεις μου», είδε δηλώσει τότε στο Forbes, αλλά έκτοτε δεν επανήλθε.

Ο Naguib Sawiris είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Οι βασικές του δραστηριότητες είναι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ, σύμφωνα με το Forbes. Στο Κάιρο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει δημιουργήσει είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενώ πριν από λίγο καιρό πούλησε το μερίδιό του στον τομέα της κινητής στην πολυεθνική Orange. Στους τομείς των τεχνολογιών, τηλεπικοινωνιών και media έχει επενδύσει και σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Πακιστάν κα. Επένδυσε επίσης στους τομείς των media σε Ιταλία και Γαλλία.

Ο Sawiris όπως δήλωσε σε συνέντευξή του το καλοκαίρι στο περιοδικό Gold, πέρασε στο παρελθόν έναν ολόκληρο μήνα διακοπών στην Αγία Νάπα! «Η επιλογή της Κύπρου και συγκεκριμένα της Αγίας Νάπας έγινε με γνώμονα τις γλυκές αναμνήσεις του παρελθόντος», είπε στο περιοδικό προσθέτοντας ότι οι Αιγύπτιοι επιχειρηματίες δεν θέλουν να απομακρύνονται πολύ από την περιοχή τους όταν κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό.

Στην Κύπρο θα επενδύσει 220 εκατ. ευρώ για την ανέγερση της μαρίνας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας. Ο Naguib Sawiris συμμάχησε με τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Καραμοντάνη και δημιούργησαν την ΜΜ Makronisos Marina Ltd.

CEB11 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Η μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, ενώ θα έχει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις συνολικής έκτασης περίπου 30.000 τ.μ. Η πρώτη φάση των κατασκευαστικών έργων αφορά την μαρίνα, ενώ η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τις οικιστικές (δύο πύργους και επαύλεις) και εμπορικές αναπτύξεις.

Μόνο για τα κατασκευαστικά έργα εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν πέραν των 800 νέων θέσεων εργασίας από εργολάβους και υπεργολάβους και επιπρόσθετα θα εργοδοτηθούν περίπου 200 άτομα για τη λειτουργία και διαχείριση του έργου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Καρούσος, ανέφερε πως με τη θεμελίωση αυτού του έργου μπαίνουν και να θεμέλια για την αλλαγή της εικόνας της Αγίας Νάπας. Στόχος, είπε, η Αγία Νάπα να γίνει μέχρι το 2022 το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου.

Ήδη, πρόσθεσε, έχουν αναβαθμιστεί αρκετά ξενοδοχεία, ενώ όσα νέα κτίζονται θα είναι ξενοδοχεία πολυτελείας. Θα αναβαθμιστούν οι παραλίες, η περιοχή του μοναστηριού και του κέντρου του χωριού όπου θα γίνει και πάρκο, αλλά και η περιοχή των νυχτερινών μαγαζιών η οποία βρίσκεται ήδη στο σχεδιαστήριο.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ