Έναρξη σήμερα του Β’ Παραδοσιακού Φεστιβάλ Σωτήρας με διαλέξεις για τη Σωτήρα και την παράδοση

a Νέα Αμμοχώστου
a 4121 Νέα Αμμοχώστου

Αρχίζει σήμερα το τριήμερο Β’ Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Η αποψινή εκδήλωση περιλαμβάνει δύο διαλέξεις στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σωτήρας. Εισηγητές θα είναι ο Υποδιευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και Βυζαντινολόγος, Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και η συγγραφέας-ερευνήτρια, κ. Φλωρεντία Κυθραιώτου. Στο τέλος των διαλέξεων θα υπάρχει παρουσίαση βυζαντινών ύμνων από τους ιεροψάλτες της Σωτήρας.

a5 Νέα Αμμοχώστου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:


“Ήθη, έθιμα, παραδόσεις και θαύματα που σχετίζονται με τους Αγίους, οι οποίοι τιμούνται στη Σωτήρα Αμμοχώστου”, του Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου

«Κι ἂ σου μιλῶ μὲ παραμύθια καὶ παραβολὲς
εἶναι γιατὶ τ᾿ ἀκοῦς γλυκότερα…»
Γιώργος Σεφέρης, Τελευταίος Σταθμός

Η κωμόπολη της Σωτήρας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, αλλά και τους σύγχρονους ναούς που μαρτυρούν τη διαχρονική χριστιανική ευσέβεια των κατοίκων της.

Μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση των μνημείων και των βίων των Αγίων αυτών επιδιώκεται η καταγραφή των λαογραφικών τοπικών ηθών, εθίμων, παραδόσεων, και θαυμάτων που σχετίζονται με τον Χρυσοσώτηρο, την Παναγία και τους Αγίους, οι οποίοι προστατεύουν τη Σωτήρα. Παρουσιάζονται, στο μέτρο του δυνατού, παράλληλα στοιχεία από άλλα μέρη της Κύπρου και του γενικότερου ορθόδοξου χώρου, στους οποίους τιμούνται οι ίδιοι Άγιοι.

Οι προσκεκλημένοι καλούνται να δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες ή αυτές που έχουν ακούσει με στόχο τη συγκέντρωση του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού λαογραφικού – θρησκευτικού υλικού.

Φλωρεντία Κυθραιώτου, Συγγραφέας / Eρευνήτρια
Το ψωμί στην παράδοση της Κύπρου

Το ψωμί, μαζί με το κρασί και το λάδι ανήκει στην ιερή τριάδα των θεμελιακών τροφίμων της κυπριακής διατροφής, έχει βαθιά ιερότητα και έντονη τελετουργική σημασία.

Ποιά είναι η κοινωνική σημασία του ψωμιού στην Κύπρο από τη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η σύνδεση του με την θρησκεία, τις λαϊκές παραδόσεις, τον κύκλο και τους σταθμούς της ζωής όπως γέννηση, βάφτιση, γάμος, θάνατος, τις αγροτικές εργασίες όπως την έναρξη και τη λήξη του θερισμού, τις μεγάλες εκκλησιαστικές γιορτές όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα;

Το ψωμί στην Κύπρο είναι ιερό και σεβαστό κι αποτελεί το σύμβολο κάθε τροφής, ή ακόμα και της ίδιας της πράξης της διατροφής. Η ύπαρξή του και μόνο σημαίνει την επάρκεια αγαθών, την πλησμονή, ενώ η έλλειψη σημαίνει πείνα. Πολύ συχνά ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή.

Αναφορές στην παρασκευή του καθημερινού ψωμιού, τους λειτουργικούς άρτους, τα ειδικά ζυμώματα για διάφορες γιορτές καθώς και τα εποχιακά ζυμώματα.

SotiraNews.com