Στη δίνη ενστάσεων η πατέντα του χαλλουμιού

CEB1 4 Ειδήσεις
Οκτάμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση θα παρατηρηθεί εκ των πραγμάτων στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Κομισιόν, μετά την υποβολή ενστάσεων στο φάκελο που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2015 στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

CEB1 1792 Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του έχουν ήδη υποβληθεί δύο ενστάσεις στην αίτηση που υποβλήθηκε εκ μέρους της Κύπρου, ενώ η δυνατότητα υποβολής άλλων ενστάσεων έληξε το μεσημέρι της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στη δημοσίευση της αίτησης στην εφημερίδα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ενώ οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να δημοσιεύσουν τον φάκελο έξι μήνες μετά την υποβολή της αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τελικά η δημοσίευση έγινε ένα χρόνο μετά.

Ένσταση μπορεί να κοινοποι­ηθεί είτε από τις Αρχές κράτους μέλους ή τρίτης χώρας είτε από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα.

Η Κομισιόν, θα δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που υπέβαλαν ένσταση να την αιτιολογήσουν μέσα σε δύο μήνες. Ακολούθως, θα δοθεί η δυνατότητα τρίμηνης διαβούλευσης μεταξύ του ενιστάμενου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κομισιόν μπορεί να παρατείνει την προθεσμία των διαβουλεύσεων κατά τρεις μήνες το πολύ. Εκτιμάται από κυπριακής πλευράς ότι οι ενστάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές κι έτσι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως ΠΟΠ.

Στην Κύπρο βρίσκονται αυτές τις ημέρες εκπρόσωποι του οργανισμού Bureau Veritas, που ανέλαβε τη διαδικασία των ελέγχων. Οι εκπρόσωποι θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τεχνοκράτες, σε μια προσπάθεια αλληλοενημέρωσης για το θέμα του χαλλουμιού.

Πηγή: Φιλελεύθερος