Όπως ακριβώς ισχύει και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, στην οποία οι οικουμενικοί νόμοι των θεών και των ανθρώπων οφείλουν να υπερισχύουν οποιασδήποτε επιβολής της όποιας Αρχής ή δομής εξουσίας, έτσι και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάνει για ακόμη μια φορά την υπέρβαση ενάντια στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και με άμυνα την οικουμενικότητα του πολιτισμού, ανεβαίνει ξανά την Τετάρτη στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάζοντας το ομώνυμο έργο.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής, τονίζοντας ότι η απόφαση για την παράσταση της «Αντιγόνης» στη Σαλαμίνα πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΘΟΚ και εμπίπτει πλήρως στους ιδρυτικούς σκοπούς του οργανισμού. Οι ιδρυτικοί σκοποί του ΘΟΚ, είπε είναι η προαγωγή της θεατρικής τέχνης και της καλλιέργειας του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εμείς την κατεχόμενη Σαλαμίνα τη θεωρούμε κοιτίδα του πολιτισμού μας και πάμε εκεί ως οικοδεσπότες για να υποδεχθούμε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού», σημείωσε.
Ερωτηθείς πώς ο ΘΟΚ απαντά στις «φωνές» αμφισβήτησης που μιλούν ακόμη και για προδοσία για την παρουσία του ΘΟΚ στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, είπε ότι «ο ρόλος του πολιτισμού είναι να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στον τόπο μας όπου ζούμε για τόσα χρόνια σε μια μοιρασμένη πατρίδα».
Ο κ. Τουμαζής δανείστηκε μια φράση του σπουδαίου αρχαιολόγου Δρ Βάσου Καραγιώργη, ο οποίος ανέσκαψε τη Σαλαμίνα, δηλώνοντας πως «είναι θλιβερό να εμπλέκεται και πάλι η Σαλαμίνα στη δίνη των πολιτικών μας διενέξεων, ενώ ανέμενε κανείς να είναι, με την ιερότητα και το συμβολισμό της, μοχλός συμφιλίωσης και ομοψυχίας, στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζουμε».
Συνεχίζοντας ο Γ. Τουμαζής τόνισε ότι μια παράσταση όπως και μία θεία λειτουργία (από τις δεκάδες που γίνονται κάθε βδομάδα από τους αρχιερείς μας στα κατεχόμενα) δεν νομιμοποιεί ούτε και αναγνωρίζει κράτη ή ψευδοκράτη.
«Ευελπιστώ βέβαια» είπε «πως μια μέρα ο πολιτισμός θα έχει τη δύναμη να προσφέρει ακόμη πιο καίρια τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια ειρήνη και στην ευημερία του κόσμου μας».
Σε ερώτηση κατά πόσον η πολιτιστική διπλωματία και η συνύπαρξη απλών πολιτών από τις δύο κοινότητες συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος και προετοιμασίας για την ενδεχόμενη λύση ο είπε ότι θεωρεί πως αυτή η τοποθέτηση, «είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Ανέφερε ότι και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής ζουν απλοί άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ελπίζουν πως θα αξιωθούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο, γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως πρωτοβουλίες σαν και αυτή συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην επανένωση της πατρίδας μας.
Επίσης είπε ότι «δεν μας έχει ζητηθεί καμία διατύπωση από την τ/κ πλευρά για μετάβαση των συντελεστών της παράστασης στη Σαλαμίνα και η παράσταση της Αντιγόνης όπως και του Ιππόλυτου που προηγήθηκε, τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που συστάθηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί της οποίας είναι και ο ίδιος ο Γ. Τουμαζής μέλος.
Εξήγησε ότι η Επιτροπή αυτή παρέχει το πλαίσιο και διευκολύνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με στόχο να φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης της πατρίδας μας.
Ο Γ. Τουμαζής είπε ότι η απόφαση για την ίδρυση των τεχνικών επιτροπών πάρθηκε ήδη από το 2006 με τη συμφωνία της 8ης Αυγούστου μεταξύ του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, τους διαπραγματευτές καθώς και το διπλωματικό Σώμα, οι δύο όμως ηγέτες, δεν θα είναι στην Κύπρο την ημέρα της παράστασης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Discussion about this post