Τσιόλας: Οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις για λύση

CEB1 14 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
CEB1 1294 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Οι συναντήσεις που πραγματοποιεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί θα σηματοδοτήσουν τις παρά πέρα εξελίξεις σε καταλυτικό βαθμό, στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι «η αγωνιστική παρακαταθήκη των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας αποκτά σήμερα μια καθοριστική σημασία, που δεν έχουμε το δικαίωμα να την αγνοούμε ή να την παραγνωρίζουμε. Είναι χρέος απέναντι στους ήρωες μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αποτροπή της διχοτόμησης, για τον τερματισμό της τουρκοποίησης και την επανένωση της πατρίδας».

Αφού σημείωσε ότι «διανύουμε μια δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον μας περίοδο» ο Θεοδόσης Τσιόλας είπε πως «οι συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα σηματοδοτήσουν τις παρά πέρα εξελίξεις σε καταλυτικό βαθμό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε «μετέχει σε αυτή τη διαδικασία με καθαρή βούληση και διάθεση, αλλά και με αποφασιστικότητα να πετύχει μια λύση του κυπριακού που θα εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και θα διασφαλίζει τα δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών, υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αυτή την ώρα βρίσκονται υπό δοκιμασία και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία θα πρέπει πλέον να περάσει από τις διακηρύξεις περί καλής θέλησης, στην πράξη».

Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η ώρα που πρέπει όλοι εμείς να σταθούμε με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία μας, να προβληματιστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μακριά από μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες».

Στην ομιλία του ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ειρηνική μάχη για τη δικαίωση της Κύπρου, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανατείλει και στη δική μας πατρίδα ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού μας, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες του 1955- 59, που πέθαναν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ