Μέσα Μαρτίου η έκθεση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

a 143 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2866 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τις βασικές προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση – μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέπτυξαν σήμερα οι δέκα Δήμαρχοι της Μείζονος Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Δημαρχείο Λακατάμιας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθούν επί της μορφής της όποιας αναδιάρθρωσης εν αναμονή της μελέτης των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα παραδοθεί στην Ένωση Δήμων περί τα μέσα Μαρτίου.

Σε ομιλία του, εκ μέρους του Κλιμακίου των Δημάρχων Λευκωσίας, ο Προεδρεύων του Κλιμακίου, Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού, αναφέρθηκε αρχικά στη μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι, παρ’ όλο που οι Βρετανοί δεν είχαν αρκετά στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, προχώρησαν σε διάφορες εισηγήσεις, προτείνοντας μάλιστα μια από αυτές σαν την ιδανική λύση στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφορά έγινε και στα θετικά στοιχεία της έκθεσης, με το Δήμαρχο Λακατάμιας να υποδεικνύει ότι η έκθεση περιέχει και ορθά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την εκχώρηση σειράς κρατικών εξουσιών στις τοπικές Αρχές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εκχώρηση εξουσιών πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να αποφέρει στους Δήμους σταθερά εισοδήματα και όχι να δημιουργεί επιπλέον λειτουργικό κόστος.

Σημείωσε ακόμη ότι η έκθεση των Βρετανών αναφέρεται στην «αναγκαία μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και των Επαρχιακών Διοικήσεων που θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις βασικές προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ιατρού, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας θεωρούν πως το όποιο μοντέλο μεταρρύθμισης αποφασισθεί, πρέπει να υπηρετεί δυο βασικές αρχές μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται ότι αφενός το νέο μοντέλο να είναι για τον πολίτη πλέον οικονομικά συμφέρον από το υφιστάμενο και να διατηρήσει την ανθρωποκεντρική μορφή του και να μην αποξενώνει τον πολίτη από την τοπική Αρχή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση του θέματος, λέγοντας πως όλοι οι Δήμοι σήμερα στην Κύπρο διαμοιράζονται ετήσια κρατική χορηγία ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό κάτω από το 1% του κρατικού προϋπολογισμού, την ώρα που, όπως σημείωσε, εξυπηρετούν το 72% του πληθυσμού. «Οι πέντε υφιστάμενες επαρχιακές διοικήσεις στοίχισαν στο κράτος το 2011, 154 εκατομμύρια ευρώ και το 2012, 132 εκατομμύρια ευρώ, για να εξυπηρετούν το υπόλοιπο 28% του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει πάνω απ’ όλα υπόψη τη βασική αρχή της εγγύτητας προς το δημότη, με βάση την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζητά όπως οι αποφάσεις λαμβάνονται κοντά στο δημότη και παρέχονται για την άμεση εξυπηρέτησή του.

Υπέδειξε παράλληλα πως πριν από την όποια κατάληξη σε συγκεκριμένο μοντέλο Μεταρρύθμισης, επιβάλλεται να συγκεκριμενοποιηθούν από το κράτος τόσο οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και η παραχώρηση των αντίστοιχων οικονομικών πόρων. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνάρτηση με τη συνολική μεταρρύθμιση όλου του δημόσιου τομέα.

«Μόνο έτσι θα προκύψει ουσιαστικό όφελος για τη χώρα και τους πολίτες. Οι Δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους σε μια ευρεία αποδοτική μεταρρύθμιση χωρίς μεταρρύθμιση και του κράτους», είπε.

Αναφορά έγινε επίσης και στα θέματα προσωπικού, μιας και η οποιαδήποτε λύση θα αγγίζει και θέματα προσωπικού ή συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών κ.λπ., κάτι που χρήζει λεπτομερούς μελέτης και χρόνου, λόγω αλλαγών σε νομοθεσίες ή σε πρακτικές και διαδικασίες.

Κλείνοντας, ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε και στην έκθεση των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται, «ώστε το όλο θέμα να συζητηθεί σφαιρικά με βασικό γνώμονα τη λήψη αποφάσεων που θα αποβαίνουν πάνω απ’ όλα προς όφελος των πολιτών και του τόπου».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η εν λόγω μελέτη, ο κ. Ιατρού δήλωσε ότι οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες αναμένεται να παραδώσουν στην Ένωση Δήμων την έκθεση τους περί τα μέσα Μαρτίου.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο η έκθεση των Ιταλών θα είναι προκαταρκτική ή το τελικό προϊόν της μελέτης ο Δήμαρχος Λακατάμιας ανέφερε ότι αναμένεται η έκθεση να είναι τελική και ολοκληρωμένη, καθώς, όπως εξήγησε, «ο χρόνος τρέχει».

Ερωτηθείς, τέλος, αναφορικά με το ποιο σενάριο θεωρούν οι Δήμοι της Λευκωσίας ως το καλύτερο σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Ιατρού είπε ότι για να υπάρξει τοποθέτηση εκ μέρους των Δήμων στο συγκεκριμένο ερώτημα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων και να υπάρξει η τελική έκθεση της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων.
«Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε και ήδη έχουμε χαιρετίσει είναι η απόρριψη του σεναρίου για τη δημιουργία 5 Δήμων», κατέληξε.

Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου έδωσαν το παρών τους όλοι οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης (Λευκωσία), Λάζαρος Σαββίδης ( Στρόβολος), Παναγιώτης Κυπριανού (Λατσιά), Κώστας Κόρτας (Αγλαντζιά), Ζαχαρίας Κυριάκου (Έγκωμη), Κώστας Πέτρου (Άγιος Δομέτιος), Λεόντιος Καλλένος (Δάλι), Αργύρης Αργυρού (Γέρι) και Αλκιβιάδης Κωνσταντίνου (Τσέρι).