Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία για προκλήσεις στο Αιγαίο

tourkia imiadsfgdfhhg Ειδήσεις, Τουρκία
tourkia imiadsfgdfhhg Ειδήσεις, Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, με αφορμή την σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

Τουρκική πυραυλάκατος, στην οποία επέβαινε ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια, κατά τρόπο επιδεικτικά προκλητικό.

Μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις διαμηνύει προς όσες προς την Ελλάδα γειτονικές χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, μέσω της σερβικής εφημερίδας «Πολίτικα», στην οποία παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του στη χώρα.

Προωθούμε, δηλώνει, ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Υπονομεύουν, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, τις δομικές προσπάθειες «η αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή δήλωσε, εξάλλου, από τη Λισαβόνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε ότι η αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.

Η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης είναι δεδομένη διεμήνυσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στόλος, Στρατός και Αεροπορία είμαστε σε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή, είπε, να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή.

Για «επικοινωνιακό σόου από την Τουρκία» έκανε λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Είδαμε την Κυριακή στα Ίμια την όχι υπεύθυνη στάση μίας όχι υπεύθυνης χώρας. Εμείς αντίθετα είμαστε μία υπεύθυνη χώρα, η οποία στέλνει το μήνυμα ότι δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη και να παραχωρήσει τίποτα δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο μεταξύ κύμα μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε χθες.

Δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 19 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σε μία περίπτωση τα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας και ανησυχεί για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα σε πρεσβείες σημαντικών χωρών για την τουρκική πρόκληση.

Η νέα τουρκική πρόκληση ερμηνεύεται ως επίδειξη δύναμης, ανοιχτή προειδοποίηση και κίνηση αντίδρασης κατά της απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί της αεροπορίας Στρατού, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού.

Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεφωνική επικοινωνία, που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει η κα Μέρκελ στην Άγκυρα στις 3 Φεβρουαρίου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση.

Πηγή: sigmalive.com