Ιστορική διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

a 118 Ειδήσεις
a 1884 Ειδήσεις

Υιοθετώντας τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος εγκαινίασαν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Τόσο ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύει στην ευημερία των λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Διακήρυξη του Καΐρου περιέχει ισχυρές αναφορές για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Κυπριακό, καθώς επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ.

«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», αναφέρεται.

Για το Κυπριακό, οι τρεις χώρες ζητούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερη με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει», τονίζεται.

Στη διακήρυξη εκφράζεται η αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών».

Πηγή: Πολίτης