Με τους γονείς στο πλευρό των παιδιών οι εξετάσεις σε παιδιά σε όλα τα νοσοκομεία

a 62 Ειδήσεις
a 249 Ειδήσεις

Πρωτόκολλο που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών να υποβάλλονται σε εξετάσεις και άλλες ιατρικές διαδικασίες παρουσία των γονιών, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Υγείας, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο.

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ομάδα γονιών εγείροντας το θέμα, αφού σε αρκετά κρατικά νοσηλευτήρια η πρακτική που ακολουθείται είναι να απομακρύνονται οι γονείς όταν τα παιδιά υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε πως το Πρωτόκολλο που ετοιμάζεται για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας, και το οποίο θα είναι δεοντολογικό, θέτει τους στόχους και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται στα νοσηλευτήρια και θα εξασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών να είναι με τους γονείς τους όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου εξαιρέσεις θα αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες ένα παιδί οδηγείται για εξέταση όταν υπάρχει υποψία σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης από τον γονιό, καθώς και διαδικασίες ιατρικές που θα κρίνονται ως εξαιρετικά επείγουσες και μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνουν στην παρουσία των γονιών.

Το σημαντικό, σημείωσε η κ. Κυριακίδου, είναι ότι πλέον η απουσία του γονιού θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει το πρωτόκολλο μαζί με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και θα μπουν σε μια τελευταία διαβούλευση με την Παιδιατρική Εταιρεία, τις Παιδιοψυχιατρικές Υπηρεσίες των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων για να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα μετά το Πάσχα και στόχος είναι το Πρωτόκολλο να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο.