Εύκολο και αναμενόμενο το θέμα των Νέων Ελληνικών

a 76 Ειδήσεις
a 4348 Ειδήσεις

Η καθημερινότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, στην οικονομική της διάσταση, αποτέλεσε και το κυριότερο χαρακτηριστικό του φετινού εξεταστικού δοκιμίου του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, που εξετάστηκε σήμερα, κατά την πρώτη μέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΘΕΜΑ:
Αναμενόμενο ήταν το θέμα της έκθεσης, αφού ο θεματικός κύκλος του Καταναλωτισμού δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 8 χρόνια στις εξετάσεις εισδοχής στα ΑΕΪ, ΤΕΪ και Στρατιωτικές Σχολές.

Οι φετινοί θεματοθέτες επέλεξαν να ετοιμάσουν ένα δοκίμιο, ζητώντας από τους υποψηφίους να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη σε μια σειρά από διαχρονικά ζητήματα, τα οποία σήμερα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Ζητήματα όπως είναι τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερκαταναλωτισμός, τα πιθανά αίτια μιας οικονομικής κρίσης και η ανάγκη επαναφοράς θεμελιωδών αξιών όπως είναι η δικαιοσύνη, η φρόνηση και η αλληλεγγύη.

ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ:
Το γραπτό είχε ακριβώς την ίδια δομή όπως άλλες χρονιές και αποτελείτο από τα εξής τέσσερα μέρη: Αδίδακτο κείμενο, Γλώσσα, Παραγωγή Επικοινωνιακού Λόγου (έκθεση) και Λογοτεχνία.

Η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας των υποψηφίων ήταν θετική, σημειώνοντας πως επρόκειτο για ένα βατό εξεταστικό δοκίμιο.

Υπενθυμίζεται ότι το μάθημα των Νέων Ελληνικών είναι το μοναδικό υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και συγκεκριμένα και για τους 9.274 υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις.

Σε δηλώσεις της η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, σημείωσε ότι σήμερα «η εξέταση πήγε πάρα πολύ καλά και σύμφωνα με σχόλια των μαθητών τα θέματα ήταν βατά και οι μαθητές έχουν γράψει. Εύχομαι αυτή η αισιοδοξία να αποτυπωθεί και σε επίπεδο αποτελεσμάτων».

Σημείωσε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, επισημαίνοντας ότι όλα κύλησαν ομαλά.

Η κ. Κωνσταντινίδου υπενθύμισε ότι οι Παγκύπριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου ενώ σε σχέση με τα αποτελέσματα είπε ότι μέχρι τις 20-21 Ιουνίου τα αποτελέσματα θα σταλούν στα σχολεία για σκοπούς απόλυσης των τελειόφοιτων ενώ σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για πρόσβαση στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου και Ελλάδας αυτά θα γνωστοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Υπενθύμισε ωστόσο, σε σχέση με την πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια, ότι με βάση τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται από τις ελληνικές αρχές, η κατανομή των θέσεων για τα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται τέλος Αυγούστου.

Οι Παγκύπριες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα με τα μαθήματα της Βιολογίας, των Ιταλικών και των Μαθηματικών των Τεχνικών Σχολών.

SotiraNews/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ