Φωτίου: Η Τουρκία ζητά πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες για εντοπισμό αγνοούμενων

CEB1 66 Ειδήσεις
Η Τουρκία έσπευσε τις τελευταίες μέρες να απευθυνθεί εγγράφως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ζητήσει αυτή από την Κυπριακή Δημοκρατία, να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές για να διεξαχθούν έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων.

CEB1 1620 Ειδήσεις

Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του σήμερα στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Θεοτή Χρύσανθου του Στυλιανού, μέρος των λειψάνων του οποίου εντοπίστηκε το 2012 σε περιοχή μεταξύ των χωριών Συγχαρί και Βουνό, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών, αναγνώρισης λειψάνων και ταυτοποίησης τους, της Διερευνητικής Επιτροπής που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς και αναφέρθηκε στην μόλις προ διμήνου απόφαση της Τουρκίας, μετά από 41 και πλέον χρόνια, να επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών σε 30 σημεία για να διενεργηθούν ανασκαφές για πιθανούς χώρους ταφής συμπατριωτών μας, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, κρυβόμενη πίσω από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ως η ίδια να μην έχει καμία ευθύνη, ως να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο από την ίδια τμήμα της πατρίδας μας.

«Αλλά, επειδή οι σκοπιμότητες αυτές είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν και οι εντυπώσεις είναι εκεί και μένουν, η Τουρκία έσπευσε τις τελευταίες μέρες να απευθυνθεί εγγράφως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ζητήσει αυτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της για να διεξαχθούν έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων”.

Και αυτό “χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να προκύψει τέτοιο θέμα, χωρίς ποτέ να υπήρξε παρόμοια πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. Αντίθετα, αναφορές για Ελληνοκύπριους των οποίων η τύχη αγνοείται και πιθανότατα να έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων, με τα οποία καλούσαν την Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση σε συνεργεία εκταφών», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Η Τουρκία, είπε ο κ. Φωτίου, πέραν του ανοίγματος των στρατιωτικών ζωνών, έχει επίσης υποχρέωση να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου υπάρχουν πληροφορίες για τις πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων, αν όχι για όλες. Όπως επίσης να υποδείξει τους μαζικούς χώρους που τάφηκαν οι νεκροί μας μετά από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών και να δώσει πληροφορίες για τη σκόπιμη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους χώρους, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

«Δεν μπορεί να παραδίδονται στους συγγενείς, αφού ταυτοποιηθούν, απλώς κάποια οστά από τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι απάνθρωπο. Είναι ένα δεύτερο έγκλημα εις βάρος τους», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εξακολουθούν να είναι αδιερεύνητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ