Τα πάνω κάτω φέρνει στα σχολεία το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

a 10 Ειδήσεις
Οι αποφάσεις για κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου έχουν ήδη ληφθεί και όπως είναι γνωστό ο νέος τύπος σχολείου εισάγεται τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, όμως, είναι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει δεχτεί επικρίσεις, κυρίως από την αντιπολίτευση.

a 1134 Ειδήσεις

Παρόλα αυτά, με δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανακοινώνει ότι οι σχετικές τροπολογίες είναι έτοιμες και πολύ σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή. Υπολογίζει δε, ότι θα ψηφιστούν το ερχόμενο φθινόπωρο, με την επανέναρξη των εργασιών του νομοθετικού Σώματος.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το νέο λύκειο θα αρχίσει να εφαρμόζεται προτού αλλάξει η νομοθεσία, απαντά πως οι τροπολογίες έχουν να κάνουν με διαδικαστικά ζητήματα. Αναφέρει ακόμα, ότι επηρεάζουν πρόνοιες οι οποίες π.χ. αφορούν τις εξετάσεις που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016.

Πάντως, με μια πρώτη ματιά στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, φαίνεται ότι αρκετές είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτούς. Οι κυριότερες, αφορούν στα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά και τις μετεγγραφές μαθητών.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, με βάση τα όσα προβλέπονται στους υφιστάμενους κανονισμούς:

1 «Μαθητές που προάγονται από την Α’ στη Β’ τάξη Τεχνικής Σχολής και ακολουθούν κλάδους θεωρητικής κατεύθυνσης, μπορούν να εγγραφούν στη Β’ Τάξη Ενιαίου Λυκείου χωρίς κατατακτήρια εξέταση».

-Με βάση το νέο σύστημα, προφανώς και ο υποψήφιος μαθητής θα πρέπει να παρακαθίσει σε κατατακτήριες εξετάσεις, στα μαθήματα της κατεύθυνσης που επιθυμεί να ακολουθήσει στο νέο Λύκειο.

2 «Μαθητές που προάγονται από την Α’ στη Β’ Τάξη Τεχνικής Σχολής και ακολουθούν κλάδους πρακτικής κατεύθυνσης, μπορούν να εγγραφούν στη Β’ Τάξη Ενιαίου Λυκείου ύστερα από κατατακτήρια γραπτή εξέταση σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ τάξης Ενιαίου Λυκείου…».

-Η συγκεκριμένη πρόνοια χρήζει τροποποίησης, αφού πλέον, στην Α’ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν «ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού» και κατ’ επέκταση τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν είναι τα ίδια για όλους.

3 «Μαθητές που παραμένουν στάσιμοι στη Β’ ή Γ’ Τάξη Ενιαίου Λυκείου και επανεγγράφονται στις τάξεις αυτές, δικαιούνται να αλλάξουν μάθημα ή μαθήματα κατεύθυνσης ή ενδιαφέροντος ή/και εμπλουτισμού, νοουμένου ότι οι νέες επιλογές τους είναι επιτρεπτές με βάση το πρόγραμμα σπουδών που έχουν καλύψει με επιτυχία μέχρι εκείνη τη σχολική περίοδο».

0Και στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, αφού η αλλαγή κατεύθυνσης προϋποθέτει κατατακτήριες εξετάσεις.

4 «Τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά στο τέλος του χρόνου για τους μαθητές του λυκειακού κύκλου είναι… Στην Α’ Τάξη τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και τα Φυσικά. Στη Β’ και Γ’ Τάξη τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και δύο από τα μαθήματα κατεύθυνσης της επιλογής του μαθητή…».

-Όσον αφορά στην Α’ Τάξη, με την εισαγωγή των ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού οι μαθητές θα εξετάζονται και στα αντίστοιχα μαθήματα. Στη Β’ και Γ’ Τάξη του νέου Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται πλέον σε πέντε αντί τέσσερα μαθήματα, ανάλογα με την κατεύθυνση της επιλογής τους.

Στην ίδια τάξη αλλά… σε διαφορετικό τύπο Λυκείου

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μαθητές που παραμένουν στάσιμοι, υποχρεούνται να επαναλάβουν την ίδια τάξη. Στην περίπτωση των παιδιών που δεν κατάφεραν να προαχθούν στη Β’ Λυκείου, κατά τη φετινή χρονιά, τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά. Και αυτό, γιατί τον Σεπτέμβρη, εισάγονται οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού στην Α’ Τάξη, την οποία και πρέπει να επαναλάβουν.

Σχετική εγκύκλιος στάλθηκε στα σχολεία, στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα: «Οι μαθητές που καλούνται να επαναλάβουν τη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω μη πλήρους φοίτησης ή λόγω επίδοσης, ως επίσης και οι μαθητές που δεν ενεγράφησαν στις Τεχνικές Σχολές λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα πρέπει να ενημερωθούν για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και να εγγραφούν στην Α’ Λυκείου».

Συγκεκριμένα:
α) Οι στάσιμοι μαθητές των Λυκείων θα πρέπει να ενημερωθούν από τους καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και να επιλέξουν μαθήματα προσανατολισμού.
β) Οι μαθητές των Γυμνασίων που δεν εξασφάλισαν θέση σε Τεχνική Σχολή, θα πρέπει να ενημερωθούν αφενός μεν για το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν κατά τη νέα σχολική χρονιά και αφετέρου για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξουν μία από τις τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι μαθητές που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες πρέπει να προχωρήσουν σε εγγραφή τους και ταυτόχρονα να δηλώσουν τις επιλογές τους μέχρι και την 25η Ιουνίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ