Καμία διασύνδεση επιστροφής Αμμοχώστου με παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Γαλανός

a 11 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις
a 19 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις

Το θέμα της Αμμοχώστου είναι ένα τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα καθώς έτσι τέθηκε και από τα ΗΕ, έτσι τέθηκε και στις Συμφωνίες Κορυφής και θα ήταν τεράστιο λάθος η όποια διασύνδεση του θέματος με το θέμα που θέτει η τουρκική πλευρά ως ένα είδος δολώματος προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ξεκαθάρισε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου με επικεφαλής τον Αλέξη Γαλανό έγινε σήμερα δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αφού έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα Αμμοχώστου που ο Πρόεδρος συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ανταλλαγή επιστολών για το θέμα της Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε, η αντιπροσωπεία επέδωσε στον Πρόεδρο υπόμνημα σχετικό με τη σημασία που έχει η Αμμόχωστος όχι μόνο ένεκα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της 2ης Συμφωνίας Κορυφής αλλά και γενικότερα πόσο μεγάλη σημασία έχει μια μεγάλη μεσογειακή πόλη, μια ευρωπαϊκή πόλη που καταστρέφεται συστηματικά και πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ουσίας, της τακτικής αλλά και της στρατηγικής.

«Τονίστηκε παράλληλα ότι η Αμμόχωστος χάνεται, ότι εποικίζεται, ότι το περίκλειστο τμήμα των Βαρωσίων καταστρέφεται μετά από 43 χρόνια και πως πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά να θέσουμε το θέμα της Αμμοχώστου».

«Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι κεφαλαιώδους σημασίας όπως πάντοτε ήταν, και μετά από το αμερικανικό σχέδιο και μετά από τις Συμφωνίες Κορυφής και μετά από το Ψήφισμα 550 και μετά από το Ψήφισμα 789» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που υπάρξει κάποια κίνηση από το κατοχικό καθεστώς όπως φημολογείτο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό «τ/κ διοίκηση» είναι εκ του πονηρού για να διχάσουν το λαό μας και στο τέλος της ημέρας είναι φανερό και το αντιλαμβάνονται και οι ξένοι πως πρόκειται για σχέδια εποικισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπου υπήρξε διασύνδεση του θέματος της Αμμοχώστου με το θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να συζητηθεί κάτι τέτοιο ο κ. Γαλανός απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ένα τεράστιο ανθρωπιστικό θέμα καθώς έτσι τέθηκε και από τα ΗΕ, έτσι τέθηκε και στις Συμφωνίες Κορυφής και πρόσθεσε πως θα ήταν τεράστιο λάθος η όποια διασύνδεση του θέματος με το θέμα που θέτει η τουρκική πλευρά ως ένα είδος δολώματος προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Κάλεσε επίσης όσους μιλούν για αμμοχωστοποίηση (του Κυπριακού) να σταματήσουν γιατί «δεν ξέρουν με ποιους μιλούν και γιατί μιλούν» όπως είπε, υποδεικνύοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ η Αμμόχωστος να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης που να αναγνωρίζει την τουρκική πλευρά».

Εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει όσον αφορά την Αμμόχωστο είναι η εισήγηση με την οποία είχαμε συμφωνήσει παλιότερα και που υπεβλήθη τόσο από την προηγούμενη όσο και από την νυν Κυβέρνηση, «να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ