Τίμησαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου

a 159 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2719 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κυπριακός ελληνισμός πολιτική ηγεσία και εκκλησία τίμησαν το Σταυραετό του Μαχαιρά και τη θυσία του μεγάλου Ήρωα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου. Η αναπαράσταση της μάχης που οδήγησε στο ολοκαύτωμα του Αυξεντίου ξύπνησε μνήμες αλλά και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας.

Το ετήσιο μνημόσυνο του Ήρωα της ΕΟΚΑ τελέστηκε την Κυριακή το πρωί στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και χιλιάδων πολιτών και εκατοντάδων αγωνιστών.

Mιλώντας για τον Γρηγόρη Αυξεντίου ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες που τίμησε ο Ήρωας της ΕΟΚΑ επισημαίνοντας ότι ο Αυξεντίου ήταν άνθρωπος που έκτιζε και συμφωνούσε ότι ο διχασμός ήταν πλήγμα για την εθνική ομοψυχία.
Οι αρχές του Γρηγόρη Αυξεντίου και η Ηρωική Θυσία που τον τοποθέτησε στο Πάνθεο των Μεγάλων Ελλήνων είπε ο Υπουργός Άμυνας συνάδουν ακόμα και σήμερα:

«Σήμερα, καλούμαστε να αφήσουμε στο παρελθόν τον όποιο διχασμό και να χαράξουμε από κοινού, εθνική πορεία για κατάληξη σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκει τη συλλογικότητα στο εσωτερικό μέτωπο, έτσι που οι όποιες αποφάσεις, να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και ολόκληρου του λαού μας. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας επίπονης προσπάθειας, που με σωστή στρατηγική και ουσιαστική διαπραγμάτευση, θα μας οδηγήσει στη θετική ευόδωση των συνομιλιών και στην κατάληξη σε συμφωνία.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στην θυσία του ήρωα είπε ότι ο Ζήδρος εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρο τον ελληνισμό:

“Η πατρίδα είναι πάνω από όλους Το Εθνικό κάλεσμα μας προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία Αυτή είναι η δύναμη μας Η δύναμη του6 προέδρου της Δημοκρατίας για διαπραγμάτευση”.

Ακολούθησε τρισάγιο στο κρυσφήγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης που οδήγησε στο ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Φανερά συγκλονισμένος ο συναγωνιστής του ήρωα Αυγουστής Ευσταθίου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο κρυσφήγετο του ήρωα.

Πηγή: ΑΝΤ1