Έρχονται επενδύσεις-μαμούθ στην Κύπρο ανακοινώνει ο Χ. Αγκαστινιώτης

a 310 Ειδήσεις
a 7803 Ειδήσεις

Στην Κύπρο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον υπουργό Οικονομικών θα βρίσκονται την επόμενη βδομάδα εκπρόσωποι κινεζικής εταιρείας για οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη μεγάλη επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας…

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδυτών CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε ακόμα ότι μεγάλο ενδιαφέρον για επένδυση στην Κύπρο στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των τραπεζών επέδειξε και ο αμερικανο-καναδικός κολοσσός Triple Five, εκπρόσωποι του οποίου τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Κύπρο για συνομιλίες.

Το απόγευμα το συμβούλιο του οργανισμού θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών για να συζητηθούν τρόποι ώστε ο οργανισμός να γίνει πιο ευέλικτος για να μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Στις προτεραιότητες του CIPA είναι να μετατραπεί ο οργανισμός σε one stop shop, μονοθυριδική πρόσβαση δηλαδή ώστε οι ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο να μπορούν να το κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι ο οργανισμός ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού του και υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Φειδίας Πηλείδης δήλωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του CIPA να αυτονομηθεί περισσότερο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο.

«Ο υπουργός Οικονομικών», πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεται πλήρως το αίτημα αυτό και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Πηλείδης είπε ότι ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία είναι πολύ μεγάλος γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο να αλλάξουν οι διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της γραφειοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από κινεζική εταιρεία όσο και από τον αμερικανοκαναδικό κολοσσό Triple Five, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη για επαφές.
Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εδώ και καιρό γίνονται επαφές και διαβουλεύσεις και η κυβέρνηση πρόσθεσε θα κάνει ανακοινώσεις όταν υπογραφούν συμφωνίες με τις ξένες εταιρείες.

Ερωτηθείς για το αίτημα του CIPA να μετατραπεί ο οργανισμός σε μονοθυριδική πρόσβαση στις ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτό να γίνει και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί περεταίρω στη σημερινή συνάντηση που έχει το συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για την επένδυση του Κατάρ απέναντι από το Χίλτον ο κ. Στεφάνου είπε ότι δυστυχώς κάποιες λεπτομέρειες στα συμβόλαιο δεν αφήνουν τη συμφωνία να προχωρήσει όμως πρόσθεσε οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Πηγή: iKypros.com