Βρήκαν λείψανα που ανήκουν σε αρχαίους αντί αγνοουμένους

a 176 Ειδήσεις
a 3101 Ειδήσεις

Συνολικά 55 λείψανα τα οποία εκ πρώτης όψεως θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής χαρακτηρίστηκαν τελικά ως αρχαιολογικά. Με άλλα λόγια, τα οστά που ανευρέθηκαν ανήκουν σε αρχαίους και προφανώς θάφτηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια και όχι το 1974. Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν τα οστά που οδηγήθηκαν ενώπιον τους για ταυτοποίηση. Το συγκεκριμένο εύρημα παραπέμπει στο ότι οι Τούρκοι που έθαψαν Ελληνοκύπριους στρατιώτες και πολίτες, τους πετούσαν σε όποιο σημείο προσφερόταν και τέτοια σημεία ήταν και οι αρχαίοι τάφοι οι οποίοι προφανώς είχαν συληθεί προηγουμένως.

Τα 55 λείψανα περιλαμβάνονται στα 1.012 λείψανα τα οποία έχουν εκταφεί συνολικά μέχρι σήμερα. Πέραν των 55 αρχαίων οστών, στα 1.012 λείψανα περιλαμβάνονται και 70 τα οποία αρχικά πιστευόταν ότι ανήκαν σε αγνοούμενους αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πεσόντες της τουρκικής εισβολής. Σημειώνεται πως συνολικά έχουν δηλωθεί 2.001 αγνοούμενοι και από τις δύο πλευρές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και αγνοούμενοι της περιόδου 1963-1964. Από το σύνολο των λειψάνων αναλύθηκαν ανθρωπολογικά τα 818 και από αυτά ταυτοποιήθηκαν τα 475 στα οποία περιλαμβάνονται τα 70 που αφορούν πεσόντες και τα 55 αρχαία λείψανα. Τα 475 λείψανα αντιστοιχούν περίπου στο 25% του συνόλου των αγνοουμένων οι οποίοι άρχισαν να ταυτοποιούνται από το 2007.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποια από τα λείψανα είχαν εκταφεί το 2005 από Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης και φυλάχτηκαν για να προστατευθούν. Παραδόθηκαν αργότερα στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Εκσκαφές διενεργήθηκαν σε 814 χώρους. Σχετικά πρόσφατα οι αναλύσεις γενετικού υλικού άρχισαν να διεξάγονται σε εργαστήριο της Βοσνίας και παρόλον ότι οι ρυθμοί παρουσιάζονται αυξημένοι, απομένει ακόμη πολύ δρόμος να διανυθεί.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι και ο μη εντοπισμός συγκεκριμένων λειψάνων, κάτι το οποίο προκαλεί καθυστερήσεις. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι και η περίπτωση της Τόχνης για την οποία απηύθυνε και η Κυβέρνηση έκκληση προκειμένου να δοθούν στοιχεία από όσους γνωρίζουν πού θάφτηκαν περίπου 40 Τουρκοκύπριοι.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ