Κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων στην Ελλάδα

a1 151 Ειδήσεις
a1 334 Ειδήσεις

Διευρύνονται οι πρωτοβουλίες άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων που επιχειρούν να καταργήσουν τους μεσάζοντες και έχουν σαν στόχο όσο το δυνατό φθηνότερες τιμές, με κέρδος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς… 

Μετά την κίνηση για διανομή φθηνής πατάτας που έγινε στην Κατερίνη, τη σκυτάλη πήρε στην Αττική αυτή τη φορά, ο δήμος Παλλήνης, που άρχισε να συλλέγει παραγγελίες για διανομή φθηνής πατάτας Νευροκοπίου, χωρίς μεσάζοντες. Όπως αναφέρει ο Δήμος Παλλήνης η κοινωνία μπορεί να αυτοοργανωθεί, αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Η κρίση έφερε την ανάγκη για φθηνά προϊόντα με αποτέλεσμα η τάση για εξεύρεση τρόπων και οργάνωση διανομής όχι μόνο φθηνής πατάτας αλλά και άλλων προϊόντων όπως το ελαιόλαδο Κρήτης, σταφίδα, κηπευτικά, τα όσπρια, το ρύζι και το αλεύρι, χωρίς μεσάζοντες δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοβουλίες για κατάργηση των μεσαζόντων που επιβάρυναν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ ακριβά το προϊόν και ο παραγωγός να παίρνει ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται ήδη στην Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.

Η διαφορά στις τιμές από τον παραγωγό μέχρι τα ράφια των υπεραγορών είναι τεράστια, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ελαιόλαδο αγοράζεται από τον παραγωγό 1,70 ευρώ το λίτρο και φτάνει να πωλείται στον καταναλωτή 10 ευρώ το λίτρο.

Στόχος είναι το κίνημα να διευρυνθεί και να μονιμοποιηθεί, με εγγύηση ποιότητας και τιμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ