Πίνουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη

a 9 Ειδήσεις
a 2510 Ειδήσεις

Με διαφορά 30% από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Κύπρος στην πρώτη θέση του ακριβότερου γάλακτος σε τιμές παραγωγού, όπως καταγράφεται πλέον και από το επίσημο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της αγοράς γάλακτος που εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο η τιμή παραγωγού στην Κύπρο είναι 57,6 σεντ το κιλό, ενώ την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ φθάνει τα 40,1 σεντ το κιλό.

Η τιμή παραγωγού στην Κύπρο παρουσιάζει μια σταθερότητα τον τελευταίο χρόνο και αυτό δεν είναι άσχετο με την οικονομική κρίση. Σημειώνεται ότι μέσα στον ίδιο χρόνο η μέση τιμή στην ΕΕ παρουσίασε αύξηση 17,6%.

Την ίδια περίοδο η τιμή παραγωγού στη Μάλτα (46,6 σεντ) κατρακύλησε κατά 11,1% και έτσι η χώρα που ήταν δεύτερη στον πίνακα με τις ακριβότερες έχει περάσει στην τρίτη θέση και έδωσε τη θέση της στη Φινλανδία με 48,6 σεντ το κιλό τιμή παραγωγού. Στην τέταρτη θέση παραμένει η Ελλάδα με 45,4 σεντ.

Το νέο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς Γάλακτος δίδεται στη δημοσιότητα με στόχο να βοηθήσει τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της λήξης του καθεστώτος των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από τις 31 Μαρτίου του 2015, μετά από 30 περίπου χρόνια ύπαρξής του.

Το παρατηρητήριο έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας και την παροχή ακριβέστερων δεδομένων της αγοράς, ούτως ώστε οι φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας γάλακτος να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις και η Κομισιόν να είναι καλά πληροφορημένη όταν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ