Κομισιόν: Αμπελοπούλια τέλος, διαφορερικά παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ

a 24 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις
Οριστικό και κατηγορηματικό «όχι» σε οποιανδήποτε σκέψη της Λευκωσίας για παρεκκλίσεις από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική με επίκεντρο το ζήτημα των αμπελοπουλιών διατυπώνει η Κομισιόν, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι, εάν απαιτηθεί, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

a 964 Αμπελοπούλια, Ειδήσεις

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρίβιο, επιβεβαίωσε τη λήψη επιστολής από τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο (19 Νοεμβρίου 2015). Ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά φρόντισε να καταστήσει σαφή τη θέση των Βρυξελλών, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Η Κομισιόν καλωσορίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να εξαλείψει την παράνομη και μη επιλεκτική παγίδευση των αμπελοπουλιών, περιλαμβανομένης και της υποβολής ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης. Ωστόσο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «η Κομισιόν ανησυχεί από την περίληψη μιας “εναλλακτικής πρόνοιας”, η οποία δημιουργεί τη δυνατότητα για παραχώρηση παρεκκλίσεων στην παγίδευση πουλιών. Αυτή είναι μια προοπτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου, Καρμένου Βέλα, κατέστησε σαφείς και τις προσδοκίες της Κομισιόν «ενθαρρύνοντας τις κυπριακές Αρχές» να κινηθούν προς τρεις κατευθύνσεις. Αφενός,«να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής». Αφετέρου,«να απαλείψουν την προοπτική για παρεκκλίσεις μέσω του στρατηγικού σχεδίου δράσης». Και «να το εφαρμόσουν».

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε και στις δηλώσεις που είχαν γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, διά των οποίων υπογραμμίσθηκε από τις Βρυξέλλες προς τη Λευκωσία ότι «η νομοθέτηση μιας τέτοιας παρέκκλισης (σ.σ για τα αμπελοπούλια) θα προκαλούσε την ανάγκη η Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Με άλλα λόγια, να παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της ΕΕ, εάν και εφόσον δεν υλοποιήσει την υποχρέωσή της, όπως αυτή απορρέει από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος