Θεραπευτικό συμβόλαιο αντί για φυλακή οι χρήστες ναρκωτικών

CEB1 55 Ειδήσεις
Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν οι χρήστες ναρκωτικών που θα παραπέμπονται από το δικαστήριο σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης με όρους. Θα υπογράφουν θεραπευτικό συμβόλαιο και αν το παραβούν θα επωμίζονται τις συνέπειες.

CEB1 1604 Ειδήσεις

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θέτει τον χειρισμό των χρηστών ναρκωτικών αλλά και των ουσιοεξαρτημένων σε νέα βάση, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να αποθεραπευτούν αντί να καταλήξουν στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου συστήνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, Επιτροπή η οποία θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς τα δικαστήρια για το κατά πόσο μπορεί να εκδοθεί ένα διάταγμα ή όχι που να παραπέμπει έναν ναρκομανή σε θεραπεία.

Τα μέλη της Επιτροπής αυτής θα απαρτίζονται από έναν εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα (πρόεδρος) έναν ψυχίατρο και έναν κλινικό ψυχολόγο. Στη γνωμάτευσή της προς το Δικαστήριο για έναν κατηγορούμενο, η Επιτροπή θα πρέπει να υποδείξει το κέντρο θεραπείας στο οποίο θα παραπέμπεται, γι’ αυτό και θα τηρείται μητρώο κέντρων αποτοξίνωσης.

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι ουδείς που κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια, θα παραπέμπεται σε θεραπευτικό κέντρο.

Πηγή: Φιλελεύθερος