Η επιστολή που δεν διάβασε στην Ερευνητική Επιτροπή ο Δ.Χριστόφιας

a4 5 Ειδήσεις
a4 19 ΕιδήσειςΆκρως επεισοδιακή ήταν η διαδικασία της περασμένης Πέμπτης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, όπου κλήθηκε να καταθέσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας για να ολοκληρωθεί το παζλ για το τι είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, στη βάση των καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων. Ο κ. Χριστόφιας, καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας του, επέμενε να μην δέχεται απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής προτού διαβάσει όπως εκείνος ήθελε, την εναρκτήρια δήλωση του.

Μάλιστα, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ύστερα από διαβούλευση με τους νομικούς του συμβούλους επιθυμεί να καταθέσει τη γραπτή του δήλωση, που αποτελεί τεκμήριο, όπως είπε, και θα δεχθεί ερωτήσεις τις οποίες θα καταγράψει και θα τις απαντήσει γραπτώς πριν από την κατάθεση στην Επιτροπή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ερευνητικής του υπενθύμιζαν συνεχώς η διαδικασία δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. Ο κ. Πικής ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι οι ερωτήσεις έχουν εξεταστικό χαρακτήρα και πως εάν δεν είναι ενήμερος για κάποιο θέμα μπορεί να πει ότι δεν είναι ενήμερος.

Ωστόσο, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ανένδοτος.

a1 16 Ειδήσεις

Σε παρέμβαση της κα. Ηλιάνας Νικολάου ότι η δήλωση του θα ληφθεί υπόψη και η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθήθηκε με όλους τους μάρτυρες μέχρι τώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Κυρία μου δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας, είμαι ο κατηγορούμενος ουσιαστικά, έτσι νοιώθω αυτή τη στιγμή, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσπαθήσατε να εκμαιεύσετε από μάρτυρες ότι αυτός ο Πρόεδρος καθυστέρησε, δεν έκαμε τη δουλειά του, και ότι αυτός ο Πρόεδρος είναι ένοχος».

Ο Πρόεδρος της Επιτροής επανέλαβε ότι η δήλωση θα κατατεθεί στο τέλος και ότι ο κ. Χριστόφιας δεν χειρίζεται τη διαδικασία της Επιτροπής και διέκοψε τη συνεδρία, ενώ ο τέως Πρόεδρος αποχώρησε.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του κ. Χριστόφια, αυτός αναχώρησε πριν από λίγο από το «Φιλοξένια», όπου συνέρχεται η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, ενώ σε λίγο αναμένεται να παραχωρήσει διάσκεψη, στην οποία θα αναγνώσει την επιστολή που προσκόμισε ενώπιον της Επιτροπής.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ

Τον Δ.Χριστόφια εκπροσωπούν πλέον στη διαδικασία οι νομικοί του σύμβουλοι.

Οι δικηγόροι του Δ.Χριστόφια εξήλθαν από την αίθουσα όπου διαβουλεύθηκαν με την Ερευνητική Επιτροπή.

a2 8 Ειδήσεις

Ξέσπασμα Χριστόφια μετά την παρέμβαση και των τριών μελών της Επιτροπής: «Κυρία μου», λέει απευθυνόμενος στην κ. Ηλιάνα Νικολάου,«δεν είμαι ο οποιοσδήποτε μάρτυρας, αλλά νιώθω ως σαν να είμαι ο κατηγορούμενος, σαν ο Πρόεδρος που δεν έκανε τη δουλειά του και είναι ένοχος!». Αναφορά ότι η Επιτροπή άφησε να εκμαιευθούν στοιχεία από άλλα άτομα που κατέθεσαν ότι ο ίδιος φταίει για το ότι έγινε στην οικονομία και ότι δεν πήρε μέτρα όσο έπρεπε.

Έντονη αντίδραση από τον Πική ότι οι αναφορές για εκμαιεύσεις αποτελούν σοβαρή προσβολή για την Επιτροπή.

Αναφέρει ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει προφορικά στις ερωτήσεις, ενώ αφήνει αιχμές εναντίον της επιτροπής λέγοντας ότι ζήτησε να του δοθούν τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων, κάτι το οποίο του αρνήθηκαν λέγοντας ότι οι ακροάσεις ήταν δημόσιες.

Η διαδικασία επαναρχίζει. Ο Χριστόφιας εμμένει ότι η επιστολή που θέλει να αναγνώσει αποτελεί μαρτυρικό υλικό, το οποίο απαντά σε πολλά ερωτήματα. Προτείνει μάλιστα να λάβει τις ερωτήσεις της Επιτροπής στις οποίες θα απαντήσει πριν την κατάθεση Αναστασιάδη.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαντά ο κ. Πικής. Τονίζει στον κ. Χριστόφια ότι είναι υπόχρεος να απαντήσει, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει δικαίωμα να το δηλώσει αν δεν γνωρίζει κάποιο στοιχείο σε όσα ερωτηθεί.

Εμμένει να απαντήσει γραπτώς

Αρνείται να προχωρήσει στη διαδικασία λέγοντας ότι θα παραχωρήσει διάσκεψη για να διαβάσει την επιστολή του. Ζητά επίσης να του υποβληθούν γραπτώς οι ερωτήσεις της Επιτροπής για να απαντήσει. Ο κ. Πικής του απαντά ότι η μη κατάθεση αποτελεί παράπτωμα, δίνει ωστόσο την ευκαιρία για αναβολής 15 λεπτών για να μετάσχει στη διαδικασία ο Δ.Χριστόφιας.

Εντείνεται το κλίμα καθώς ο Δ.Χριστόφιας εμμένει στην ανάγνωση της επιστολής του, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του σε ένα τυχαίο, οποιοδήποτε μάρτυρα.

Κάνει αναφορά για λoιδορία του από 5-6 κόμματα και τα πλείστα ΜΜΕ με πολλές ανακρίβειες και ψέματα, και αναφέρεται σε παραβίαση της δεοντολογίας σε ότι αφορά την χρονική σειρά με την οποία κλήθηκε να καταθέσει. Ζητά να διαβάσει υπόμνημά του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής απαντά στον Δημήτρη Χριστόφια ότι η Επιτροπή ενήργησε με τον σωστό τρόπο.

Σε ότι αφορά την επιστολή του που θέλει να αναγνωσει, ο κ.Πικής του ξεκαθάρισε ότι αυτή μπορεί να αναγνωσθεί μετά το πέρας των ερωτήσεων.

Η πρώτη ερώτηση αφορά την την κατάσταση του δημόσιου χρέους κατά την θητεία του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε ότι ήταν εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη την τότε χρονική περίοδο, δήλωση την οποία ανασκεύασε αργότερα λέγοντας ότι ελέω κρίσης ίσως τελικά ήταν καλύτερα που ενταχθήκαμε τότε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού. Αυξημένη είναι η προσέλευση στην αίθουσα, τόσο απλών πολιτών όσων και μέσων ενημέρωσης που σπεύδουν να καλύψουν την πολύκροτη κατάθεση.

Παρόντες είναι και πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργοί. Νεοκλής Συλικιώτης, Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Κατσουρίδης, Άντρος Κυπριανού, Σταύρος Ευαγόρου, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Σκεύη Κουκουμα, Γιαννάκης Γαβριήλ, Τίτος Χριστοφίδης κ.α. είναι παρόντες.

Έντονη ήταν και η παρουσία μελών της νεολαίας του ΑΚΕΛ.

Ως γνωστόν, ο τέως Πρόεδρος είχε αποστείλει επιστολή στην Ερευνητική Επιτροπή, ζητώντας μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσής του, επικαλούμενος λόγους καλύτερης προετοιμασίας.

Ωστόσο, το αίτημά του δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από την Ερευνητική Επιτροπή, επικαλούμενη τα χρονοδιαγράμματα και την έλλειψη χρόνου.

Η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει με τις καταθέσεις και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να συντάξει το πόρισμά της.

Στις 27 Αυγούστου και όχι στις 26 του ίδιου μήνα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα καταθέσει τελικά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αναμένεται να καταθέσει η ώρα 10:30 το πρωί και σημαντικό μέρος της κατάθεσής του αναμένεται να αφορά στο τι έγινε στις συναντήσεις του Eurogroup τον Μάρτιο και ειδικότερα σε σχέση με την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ