Καυστική απάντηση της ΚΟΠ κατά του Προέδρου Χριστόφια

a 355 Ειδήσεις
a 7354 ΕιδήσειςΜε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, η ΚΟΠ τοποθετείται σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο του χθεσινοβραδινού Gala Dinner της Νέας Σαλαμίνας, για τις οποίες σημειώνεται πως “πηγάζουν και ταυτίζονται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και αποτελούν άγονη κριτική”… 

Η ανακοίνωση της ΚΟΠ σημειώνει:

“Αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση του Σωματείου μας Νέα Σαλαμίνα θα θέλαμε να επισημάνουμε τα πιο κάτω:

Συμφωνούμε με το Πρόεδρο ότι ο αθλητισμός δεν προσφέρεται για εξυπηρέτηση μικροκομματικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Διερωτόμαστε λοιπόν προς τι οι τοποθετήσεις του Προέδρου, οι οποίες πηγάζουν και ταυτίζονται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και αποτελούν άγονη κριτική χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση που δικαιωματικά αν ήθελε θα μπορούσε να έχει από τους «ηγήτορες» του ποδοσφαίρου, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί.

Διερωτόμαστε επίσης ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο την στιγμή που όλοι οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας είναι προσωπικά καταχρεωμένοι για να εξυπηρετήσουν τα χρέη των Σωματείων κυριότερα, λόγω της ανικανότητας της πολιτείας να εξισορροπήσει το τι προσφέρει το ποδόσφαιρο σε σχέση με το τι λαμβάνει από το κράτος. Όπως και να το μετρήσετε κύριε Πρόεδρε, ακόμα και μέσα σε αυστηρά οικονομικά κριτήρια, το ποδόσφαιρο προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι παίρνει.

Γίνεται ακόμα αναφορά για το τέρας του χουλιγκανισμού αποδίδοντας τις αιτίες του στα διάφορα φαινόμενα του ποδοσφαίρου. Θεωρούμε ατυχέστατη την συσχέτιση την στιγμή που όλοι οι κοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι ο αθλητισμός δεν παράγει χούλιγκανς αλλά ότι οι χούλιγκανς που παράγει η κοινωνία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον αθλητισμό.

Το γιατί η δική μας κοινωνία κύριε Πρόεδρε παράγει χούλιγκανς είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει την πολιτεία και την κυβέρνηση ειδικά. Σε όλες της κοινωνίες της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι χούλιγκανς είναι εισαγόμενοι θέλησαν να προστατέψουν τον αθλητισμό με έργα τα οποία εφάρμοσαν επιτυχημένα, οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Στην χώρα μας, μερικά χρόνια από τις διακηρύξεις του προεδρικού ενάντια στην βία, τις πολλαπλές συσκέψεις μεταξύ όλων των φορέων, όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν παραμένουν στα χαρτιά.

Μας προκαλεί θλίψη γιατί ευθύνες της πολιτείας όπως η εξόφθαλμη αδυναμία των αρχών για καταστολή της βίας μετατοπίζονται στο ποδόσφαιρο που καλείται να αντιμετωπίσει μόνο του το συγκεκριμένο φαινόμενο. Το ποδόσφαιρο και τα Σωματεία της ΚΟΠ λόγω της αδυναμίας της αστυνομίας να ελέγξει τους χούλιγκαν πληρώνουν το τίμημα της κοινωνικής βίας με ουκ ολίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τιμωρίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια η ΟΥΕΦΑ έχει κατακρίνει την αστυνόμευση αγώνων στην Κύπρο για τα δικά της πρωταθλήματα.

Όσον αφορά το φαινόμενο με τα στημένα παιχνίδια για το οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, αναφέρουμε ότι η ΚΟΠ παρέδωσε τους πρώτους κόκκινους φακέλους που παρέλαβε από την ΟΥΕΦΑ στην αστυνομία τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2010. Μέχρι σήμερα καμία από τις πιο πάνω υποθέσεις δεν έχει εξιχνιαστεί από την αστυνομία έστω και αν η ΟΥΕΦΑ καταγράφει ότι η βοήθεια που δόθηκε στην Κύπρο για την εξιχνίαση δεν δόθηκε σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Αναφέρουμε τέλος ότι η ηγεσία της ΚΟΠ είναι πάντοτε στην διάθεση του Προέδρου για να τον ενημερώσει αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο με τρόπο εμπεριστατωμένο και αναλυτικό. Η Ομοσπονδία δεν διεκδικεί το αλάθητο ούτε και κρύβεται στα προβλήματα. Αισθάνεται την τεράστια ευθύνη της έναντι της ίδιας της κοινωνίας και δυστυχώς είναι η πολιτεία που έχει εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο”.