Επιθέσεις με πέτρες σε οχήματα Τ/κ από μαθητές

CEB1 34 Ειδήσεις, Κυπριακό, Παιδεία
Ένταση και επεισόδια προκλήθηκαν στις εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκατοντάδες νεαρά μέλη του ΕΛΑΜ, ανάμεσά τους και μαθητές, έριξαν πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των κατεχομένων, έσπασαν αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

CEB1 1756 Ειδήσεις, Κυπριακό, Παιδεία

Συγκεκριμένα η Αστυνομία εξετάζει τρία διαφορετικά περιστατικά:

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στα φώτα του Μιλάνο στη Λευκωσία όπου μαθητές προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Άνδρες της Δύναμης μετέφεραν τον Τουρκοκύπριο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από όπου επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Γρίβα Διγενή όταν νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο όχημα Τουρκοκύπριου, τραυματίζοντας τον οδηγό στο μάτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το τρίτο περιστατικό έγινε στην οδό Χυτρών στηνΛευκωσία όπου και πάλι νεαροί έριξαν πέτρες εναντίον οχήματος με τ/κ πινακίδες, τραυματίζοντας στο στήθος άλλα δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Για προληπτικούς λόγους τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ταραξίες πορεύονται προς το οδόφραγμα της Λήδρας. Ως εκ τούτου απαγορεύεται προσωρινά η προσέλευση από και προς τα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο σημείο.

Η Αστυνομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης των υποθέσεων, λαμβάνει καταθέσεις και εξετάζει κάποια στοιχεία που υπάρχουν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη έχει ως εξής:

«Θεωρώ απαράδεκτη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά αφρόνων εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανάλογες καθ’ όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης.

Πέραν, όμως, τούτου δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Θέλω να υπερτονίσω ότι το κράτος δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου».