«Είσοδος εμπειρογνωμόνων ΟΗΕ στην Αμμόχωστο ενδεχομένως να βρίσκεται στα σκαριά»

1431956331 thumb Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.

1431956331 thumb Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός είπε ότι «ο Πρόεδρος κατατόπισε τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Βεβαίως μας κατατόπισε και για το θέμα της Αμμοχώστου και των διαφόρων ζυμώσεων που γίνονται όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Εμείς με τη σειρά μας εκφράσαμε τις απόψεις μας όσον αφορά τη δεύτερη Συμφωνία Κορυφής, την παράγραφο για την Αμμόχωστο, και για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο κλίμα όσον αφορά τις συνομιλίες, αλλά βεβαίως αναμένουμε στην πράξη το τι θα γίνει και πώς θα προχωρήσουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο κ. Μουσταφά Ακκιντζί σταμάτησε να αναφέρεται στην Αμμόχωστο, ο κ. Γαλανός είπε ότι «το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται μέσα στα γενικότερα μέτρα που συζητούνται και σε διάφορα στάδια. Το θέμα της εισόδου εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην πόλη είναι κάτι που συζητείται και βρίσκεται πιθανόν στα σκαριά. Αντιλαμβάνεστε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται σε σωστό σημείο.>> Όμως, θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά πως, πέραν του θέματος της Αμμοχώστου εμάς μας ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού, μας ενδιαφέρει η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης σε αυτό τον τόπο και συνθήκες όπου μπορεί να υπάρξει προκοπή για τα παιδιά μας, τα οποία χάνονται. Κατά συνέπεια, βλέπουμε το θέμα της Αμμοχώστου σαν ένα εργαλείο για περαιτέρω προώθηση του Κυπριακού. Και αυτό είναι και απάντηση σε κάποιους, οι οποίοι μιλούν περί Αμμοχώστου περί δουρείων ίππων και τα παρόμοια. Τουναντίον, αν σήμερα το Κυπριακό στα διεθνή Σώματα είναι ζωντανό είναι διότι υπάρχει αυτή η πόλη φάντασμα – και λυπούμαι που χρησιμοποιώ τη λέξη ‘φάντασμα’ – η οποία συγκινεί το παγκόσμιο. Κατά συνέπεια, η Αμμόχωστος είναι μπροστά στον αγώνα της Κύπρου για να επιστρέψουμε. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αντιμετωπίζουμε το θέμα επιστροφής. Υπάρχει βέβαια το ανθρωπιστικό θέμα της Αμμοχώστου και θέλω να υπενθυμίσω σε κάποιους ότι υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μόνα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία μιλούν για την προτεραιότητα της Αμμοχώστου. Κατά συνέπεια, να σταματήσει αυτός ο αρνητισμός, διότι το μόνο που εξυπηρετεί είναι να διαιρεί το λαό μας και να ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία εκεί που υπάρχει».Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ανέφερε κατά τη συνάντηση τους ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται, ο κ. Γαλανός είπε «ναι, ο Πρόεδρος μας είπε ότι δεν έχει εξαφανιστεί, όπως παρουσιάζεται, το θέμα της Αμμοχώστου και ότι το θέμα της Αμμοχώστου συζητείται. Τα ΜΟΕ δεν είναι θέματα τα οποία αύριο θα αποφασιστούν. Θα αποφασιστούν σταδιακά και το ένα θα βοηθά το άλλο,. Όμως τα ΜΟΕ είναι εκεί για να τροφοδοτούν το κλίμα στα ουσιαστικά θέματα του Κυπριακού, διότι το Κυπριακό δεν είναι τα ΜΟΕ. Τα ΜΟΕ είναι για να δημιουργήσουν κλίμα, νοουμένου ότι υπάρχει πολιτική βούληση, όχι μόνον από τον κ. Ακκιντζί – που εγώ πιστεύω ότι υπάρχει – αλλά κα από πλευράς Τουρκίας, Και το μεγάλο ερωτηματικό είναι τελικά μετά από τις εκλογές στην Τουρκία πώς προχωρούμε».Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ