Το ΕΒΕ Αμμοχώστου παρουσίασε το όραμα του για επιστροφή στη κατεχόμενη πόλη

CEB1 1996 ΕΒΕΑ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 9 ΕΒΕΑ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το όραμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου για την επόμενη μέρα της “επιστροφής” στην Αμμόχωστο, παρουσίασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μαυρουδής στην Ετήσια Γενική του Συνέλευση.

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρουδής είπε ότι “στόχος του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, είναι να ανοικοδομήσει μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική και περιβαλλοντικά φιλική, που θα διατηρήσει το βασικό της χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει νέες αναπτύξεις, θα προβάλλει τα πλούσια πολιτισμικά της στοιχεία και θα αποτελεί πόλο έλξης, τόσο στους παλιούς όσο και στους νέους κατοίκους, που θα επιλέξουν την Αμμόχωστο ως χώρο διαμονής, εργασίας και επιχειρηματικής δημιουργίας”.

Πρόσθεσε ότι “σε όλες τις κρίσιμες περιόδους των διαπραγματεύσεων για το εθνικό μας θέμα, το Επιμελητήριο μας στήριξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια του για μια ολοκληρωμένη και με σωστό περιεχόμενο λύση του Κυπριακού. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, στηρίζοντας την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ε/κ και Τ/κ Αμμοχωστιανών”.

Σημείωσε ακόμα ότι “παρά το αδιέξοδο, το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάγκη άμεσης παράδοσης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ζητούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή του περιφραγμένου μέρους της Αμμοχώστου. Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές της πόλης μας να συνεχίσουν εντατικά τη διεθνοποίηση του θέματος για επιστροφή της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη τελευταία του ομιλία στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, έχει επανατοποθετήσει τη σημασία επιστροφής της Αμμοχώστου”. Πρόσθεσε πως “το ΕΒΕΑ υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και συστρατευμένο με τις αρχές της πόλης δηλώνει παρών εφ’ όλης της ύλης στους σχεδιασμούς και τις προσπάθειας ανάκτησης της πόλης του Ευαγόρα”.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά “στο κόστος της μη επίλυσης του Κυπριακού” και είπε ότι “αυτό δημιουργεί μεγάλο κόστος αφενός στην οικονομία, γιατί περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξής της και αφετέρου γιατί διαιωνίζει την αδικία σε βάρος των εκτοπισμένων που για 43 χρόνια σηκώνουν το βάρος και τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να υιοθετήσει μέτρα για την πραγματική ισότιμη κατανομή των βαρών της τουρκικής εισβολής και κατοχής”.

Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Μαυρουδής είπε ότι “παρατηρείται βελτίωση σε όλους σχεδόν τους δείκτες της. Ωστόσο όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και τόνωση της ανάπτυξης, γιατί ως γνωστόν εκκρεμούν τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του μεγάλου ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών”.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση “στις τράπεζες να προχωρήσουν με πιο δυναμικές αποφάσεις στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και να επιδείξουν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα προς εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη στη αναδιάρθρωση των οικογενειακών τους δανείων”.

Οσον αφορά το τουριστικό ρεκόρ που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη χαλάσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει τη συνέχιση των πολεοδομικών κινήτρων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και τη δημιουργία Υφυπουργείου τουρισμού το οποίο μαζί με το νέο στρατηγικό σχεδιασμό θα αναπτύξουν περαιτέρω τον τουριστικό τομέα”.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέγνωσε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΑ.

Στον χαιρετισμό του ανέφερε πως “τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας και ήταν ιδιαίτερη η συμβολή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση που αντιμετωπίσαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία”. Σημείωσε πως χωρίς τη συνεργασία των Επιμελητηρίων θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολο” η Κύπρος να εξέλθει από τη κρίση, να βγει στις αγορές με επιτυχία σημειώνοντας “πορεία σταθερής και πραγματικής ανάπτυξης, της υψηλότερης που καταγράφεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αφορούν τον τροποποιητικό νόμο του ΓεΣΥ και το νόμο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ο νόμος για το Γενικό Σύστημα Υγείας ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές για την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότιμης πρόσβασης και της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Το ΓεΣΥ ενοποιεί τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο κάθε δικαιούχος να έχει την επιλογή του παροχέα του είτε πρόκειται για τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του” είπε και σημείωσε πως “επιπρόσθετα, με τον νόμο καθορίζεται το ύψος των εισφορών και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ”.

Στον χαιρετισμό έγινε αναφορά στα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα ενώ όπως είπε “το Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αναμένεται να παραχωρηθούν χορηγίες ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση Σχέδια Χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Οσον αφορά το θέμα του τουρισμού είπε πως “η νέα Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό την τελική διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για διαχείριση του τουριστικού τομέα της Κύπρου, η οποία θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το έτος 2030. Η Κυβέρνηση προωθεί, παράλληλα, την υιοθέτηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων με σκοπό τη διευκόλυνση και την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα”.

Ο κ. Παμπορίδης συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά το ΕΒΕ Αμμοχώστου γιατί όπως εξήγησε η προσφορά του στη πατρίδα “δεν περιορίζεται στα όρια ενός Επιμελητηρίου, αλλά επεκτείνεται, μέσα από καλά μελετημένες προτάσεις και πρωτοβουλίες, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δημιουργήσουμε μια πατρίδα ασφαλή, ευημερούσα, σύγχρονη και αποτελεσματική σε ευρωπαϊκό πλαίσιο”.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι επιδίωξη είναι “η συνέχιση της συνεργασίας της Κυβέρνησης με τα Εμπορικά Επιμελητήρια του τόπου μας, για την αναζήτηση καινοτόμων απόψεων και προτάσεων, ενδυναμώνοντας την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας”.

Στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΑ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ενώ φιλοξενούμενος ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Μάτσης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ