Όπου φύγει-φύγει από το Δημόσιο. «Ακέφαλα» Υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα

a 144 Ειδήσεις
a 3934 Ειδήσεις

640 πρόωρες αφυπηρετήσεις από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα κρατικές υπηρεσίες να υπολειτουργούν, λόγω και του μορατόριουμ σε προσλήψεις και προαγωγές. Χωρίς διευθυντές παραμένουν, ως εκ τούτου, δύο Υπουργεία και 18 κυβερνητικά τμήματα.

Την οδό την πρόωρης αφυπηρέτησης, ένεκα της αβεβαιότητας που επικρατεί για την φορολόγηση του εφάπαξ και της καταβολής του σε δόσεις, ακολουθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Σε δηλώσεις στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Παύλος Παπαγεωργίου, έδωσε στοιχεία για το κύμα αποχωρήσεων από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για συγκεκριμένα τμήματα τα οποία υπολειτουργούν λόγω των κενών θέσεων εργασίας:

« Είναι 662 αφυπηρετήσεις. Από αυτές οι 640 είναι πρόωρες και οι 18 είναι κανονικές λόγου ορίου ηλικίας. Κατά τη διάρκεια του 2012 είχαμε 734 πρόωρες αφυπηρετήσεις και 211 λόγου ορίου ηλικίας. Ένας μεγάλος αριθμός των πρόωρων αφυπηρετήσεων προέρχεται από το νοσηλευτικό κλάδο περίπου 18% και 24% από το γραμματειακό λειτουργικό προσωπικό. Υπάρχει δυσλειτουργία σε αρκετούς τομείς ιδιαίτερα στο Υπουργείο Υγείας όπου είναι αναγκαίο»

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤΕΝΝΑ, παραμένουν χωρίς γενικούς διευθυντές δύο υπουργεία και 18 κυβερνητικά τμήματα αφού το μορατόριουμ στις προσλήψεις και προαγωγές που επέβαλε η κυβέρνηση δεν επιτρέπει πλήρωση των κενών θέσεων.

Χωρίς γενικό διευθυντή είναι τα Υπουργεία:
Υπουργείο Εργασίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης

καθώς και 18 κυβερνητικά τμήματα, ανάμεσά τους:
Τμήμα Δασών
Αναδασμού
Τμήμα Αρχαιοτήτων
Τμήμα Αλιείας
Δημοσίων Έργων
Κτηματολογίου
Πολεοδομίας
Ιατρικές Υπηρεσίες
Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Κεντρικές Φυλακές
ΑΞΙΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
Τμήμα Εργασίας
Κυπριακά Ταχυδρομείο
Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Εμπορικής Ναυτιλίας
Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Οικονομικής Διαχείρισης Βουλής Αντιπροσώπων

Κενές παραμένουν και πέντε θέσεις επάρχων αφού η μόνη επαρχία που έχει σήμερα έπαρχο είναι η Πάφος.

Πηγή: ΑΝΤ1