Νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Στόχος η έγκριση των κανονισμών πριν το Πάσχα

a 85 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Παιδεία
a 343 Ειδήσεις, Κώστας Καδής, Παιδεία

Με στόχο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών να ψηφιστεί σε νόμο και οι κανονισμοί να εγκριθούν πριν από το Πάσχα ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια των εξετάσεων τον Οκτώβρη και η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να παρακαθίσουν σε εξετάσεις εντός Μαΐου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, συνεχίζει και προτίθεται να εντατικοποιήσει τη συζήτηση των νομοθετημάτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα ψήφισης των νομοθετημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Με βάση το βασικό νόμο και τους κανονισμούς μέχρι το 2027 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 50% με το σύστημα διοριστέων (επετηρίδα) και 50% το σύστημα διορισίμων. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κάθε 2 χρόνια και θα έχουν δεκαετή ισχύ.

Τα νομοθετήματα των οποίων η συζήτηση άρχισε την Τετάρτη, παρουσίασε στην Επιτροπή Παιδείας ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι οι κανονισμοί ρυθμίζουν τη διαδικασία των εξετάσεων που πρέπει να δίνουν οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση.

Υπενθύμισε ότι οι διορισμοί θα αρχίσουν να γίνονται με ποιοτικά κριτήρια και όχι με βάση την επετηρίδα και πρόσθεσε ότι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση τις επιδόσεις στις εξετάσεις, τα χρόνια εμπειρίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα ακαδημαϊκά προσόντα.

Είπε ακόμα πως οι εξετάσεις θα αφορούν τις γνώσεις του εκπαιδευτικού στο αντικείμενο που θα κληθεί να διδάξει, τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν ως εκπαιδευτικοί (μεταδοτικότητα, επικοινωνία) και τη γνώση της ελληνικής.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι παγκύπριες εξετάσεις, που έχουν εμπεδωθεί ως αξιοκρατικές και διαφανείς, είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως στόχος είναι να προωθηθεί η διαδικασία ώστε ως αναμένεται οι οι εξετάσεις να διεξαχθούν τον Οκτώβρη.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως η πρόθεση του Υπουργείου ήταν να δώσει προβάδισμα στο σύστημα διορισμού στους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας την υπηρεσία τους, ωστόσο ανέφερε δεν περιελήφθη στα νομοθετήματα λόγω αρνητικής γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην δικαστική, επί του θέματος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου εκκρεμότητα, είπε πως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του νέου συστήματος διορισμών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εφαρμογή της όποιας εξέλιξης προκύψει.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι αναμένεται ότι σημαντικός αριθμός Ελλαδιτών θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις ώστε να διεκδικήσουν διορισμό, ο κ. Καδής είπε πως δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος, ούτε και επιθυμούμε να εμποδίσουμε τους Ελλαδίτες να διεκδικήσουν διορισμό, συνέχισε προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμηση του ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά το αριθμό αυτών που θα έμπαιναν ούτως ή άλλως στον κατάλογο διοριστέων με το υφιστάμενο σύστημα.

Πρώτιστης σημασίας είναι η ποιότητα αυτών που θα διδάσκουν, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρει να διδάσκουν τα παιδιά οι άριστοι.

Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε περαιτέρω ότι στις περιπτώσεις ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, στις οποίες οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μικρές δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, λόγω λειτουργικού και διοικητικού κόστους. Εφερε ως παράδειγμα τις γλώσσες, που όπως ανέφερε δεν αναμένεται να υπάρξουν διορισμοί. Σημείωσε ωστόσο ότι σε αυτές τις ειδικότητες θα διενεργούνται εξετάσεις μετά από δύο χρόνια.
Τόνισε ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται κάθε δύο χρόνια, η βαθμολογία θα έχει ισχύ δέκα χρόνια και αν ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θέλει να βελτιώσει τη βαθμολογία του θα μπορεί να παρακαθίσει ξανά στις εξετάσεις.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι το αργότερο το Μάιο θα ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι υποβάλλονται προτάσεις για τροποποίηση του συστήματος διορισμού και γίνονται συζητήσεις για 30 χρόνια, προσθέτοντας ότι επιτέλους με νομοθεσία αλλάζει το σύστημα και δήλωσε ότι “κοιτούμε μπροστά”.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως κατά τη συνεδρία διεξήχθη διευρυμένη συζήτηση τόσο του κανονισμού όσο και του νόμου. Πρόσθεσε ότι η Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κυβέρνησης και της κοινωνίας και ανέφερε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν ζητήματα στα οποία υπήρξε κατάληξη, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος να εγκριθούν οι κανονισμοί και δήλωσε ότι αν κριθεί σκόπιμο η Επιτροπή Παιδείας θα συνέλθει και σε έκτακτες συνεδρίες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε τελευταία στιγμή τους κανονισμούς και με εκβιασμούς και τελεσίγραφα, αφού έχει προκηρύξει τις εξετάσεις για κατάταξη στον κατάλογο διορισίμων, και ζητά άρον – άρον την έγκριση τους.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως το νέο σύστημα διορισμών θα εξαρτηθεί από τη νομική εξέλιξη στο θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία

Αφού ανέφερε πως η ηθική και νομική υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει τους 800 συμβασιούχους εξανεμίζει την όποια ελπίδα διορισμού στους νέους πτυχιούχους, είπε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και διερωτήθηκε αν ο Υπουργός Παιδείας θα θάψει την αλήθεια, υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες, πουλά ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες πτυχιούχους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως πριν το 2027 δεν αναμένεται να κενωθεί σημαντικός αριθμός θέσεων στην εκπαίδευση και ανέφερε πως οι πολλοί νέοι δαπανούν σε φροντιστήρια 2.000 2.500 προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις, χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική διορισμού.