Συνέτριψε την Ομόνοια η Ανόρθωση

a 1 Νέα Αμμοχώστου
a 3794 Νέα ΑμμοχώστουΧάρη σε γκολ δύο γκολ του Ρομπέρτο Κολαούτι στις καθυστερήσεις του αγώνα, η Ανόρθωση επικράτησε με 3-1 σε βάρος της Ομόνοιας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος.

Ο Τζέισον Δημητρίου, σαν έτοιμος από καιρό, άνοιξε το σκορ για την Ανόρθωση στο 62’ με ένα εξαιρετικό γκολ στην πρώτη του εμφάνιση μετά από τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για εφτά μήνες, με τον Λούκας Γκικίεβιτς να ισοφαρίζει προσωρινά για τους «πράσινους» στο 86’.

Στις καθυστερήσεις ανέλαβε δράση ο Κολαούτι, ο οποίος με δύο γκολ σε 94’ και 97’ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Πώς παρατάχθηκαν
Με αρκετές εκπλήξεις στην αμυντική τετράδα παρέταξε την Ανόρθωση ο Ζόρζε Κόστα, που επέλεξε τον Βαλβέρντ στο τέρμα, τους Άντιτς και Μάκο στο κέντρο της άμυνας, τον Δημητρίου δεξιά και τον Αβραάμ αριστερά. Οχαγιόν και Αλέξα αποτέλεσαν τους δύο ανασταλτικούς μέσους, με τον Γκαρσία στον άξονα και τους Οκκά και Φοφανά στις πτέρυγες να συνθέτουν την τριάδα πίσω από τον προωθημένο Κολαούτι.

Εκτός πλάνων του Πορτογάλου τεχνικού ήταν ο τιμωρημένος από την περσινή περίοδο Γκάλαμαζ και οι τραυματίες Σιέλης, Μαραγκός και Παβίσεβιτς.

Ο Τόνι Σαβέφσκι από πλευράς του, επέλεξε τον Μορέιρα κάτω από τα δοκάρια, με τους Αντράντε και Αλαμπί στα στόπερ και τους Θερβέρα και Σκαραμοτσίνο δεξιά και αριστερά στην άμυνα αντίστοιχα. Σοάρες, Λεάντρο και Ασσίς συνέθεσαν την τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Εφραίμ και Πλατινί να πλαισιώνουν από τις πτέρυγες τον Σκέμπρι που βρισκόταν στην κορυφή της «πράσινης» επίθεσης.

Ο Σκοπιανός τεχνικός δεν είχε να αντιμετωπίσει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα.

a1 1 Νέα Αμμοχώστου

Α’ Μέρος
Η Ανόρθωση ήταν καλύτερη σε όλο το διάστημα του πρώτου μέρους. Οι γηπεδούχοι μπήκαν καλά στο παιχνίδι και κατάφεραν μόλις στο 4’ να φτιάξουν την πρώτη απειλητική προϋπόθεση με τον Κολαούτι. Οι «κυανόλευκοι» της Αμμοχώστου κυκλοφορούσαν καλύτερα τη μπάλα από την αντίπαλό τους, η οποία δυσκολευόταν να δημιουργήσει και να φτιάξει καταστάσεις μπροστά στα καρέ του Βαλβέρντ.

Η Ανόρθωση ανέβηκε ακόμη περισσότερο μετά το πέρας του πρώτου 20λεπτου, καταφέρνοντας να πάρει τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Δημιούργησε άλλες τρεις ευκαιρίες με Φοφανά και Οκκά στο ίδιο λεπτό (22’) και με Κολαούτι στο 30’, παρασυρόμενη, κυρίως, από την άνοδο των Γκαρσία και Φοφανά.

Στο ενδιάμεσο οι «πράσινοι» είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη τους επικίνδυνη «επίσκεψη» στην αντίπαλη περιοχή, με τον Εφραίμ να μην προλαβαίνει τη μπάλα μετά από σέντρα του Πλατινί στο 26’. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ανάπτυξη της Ομόνοιας ήταν αργή και χωρίς φαντασία, με εξαίρεση ορισμένες εκλάμψεις.

Β’ Μέρος
Η Ομόνοια μπήκε μια μια αλλαγή που επέφερε ανακατατάξεις στο στήσιμό της στην επανάληψη, με τον Γκικίεβιτς να αντικαθιστά τον Εφραίμ και να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης, τον Πλατινί να μεταφέρεται δεξιά και τον Σκέμπρι στα αριστερά. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν κάπως πιο ορεξάτα στην επανάληψη στα πρώτα της λεπτά, όμως η Ανόρθωση ήταν αυτή που ευτύχησε να ανοίξει το σκορ χάρη σε ένα εξαιρετικό γκολ του Τζέισον Δημητρίου στο 62’.

Το παιχνίδι ήταν πιο κακό ποιοτικά σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο κυρίως λόγω των αρκετών διακοπών στο πρώτο του διάστημα, που δεν του επέτρεψαν να πάρει ρυθμό. Οι παίκτες του Σαβέφσκι άρχισαν να πιέζουν πιο ψηλά και να δυσκολεύουν τις προσπάθειες της Ανόρθωσης να αναπτυχθεί, ενώ βρήκαν μια πολύ καλή ευκαιρία για να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα στο 74’ με τον Βαλβέρντ να αποκρούει εντυπωσιακά.

Στο 81’ ήταν η σειρά του νεοεισελθόντα Τέιλορ να… βάλει δύσκολα στον Βαλβέρντ, με τον Γάλλο πάντως να ανταποκρίνεται και πάλι θετικά αποκρούοντας σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα ο Φοφανά καθυστέρησε στην αντεπίθεση και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρέθηκε στο ένας εναντίον ενός με τον Θερβέρα, με τον Γκικίεβιτς να έρχεται στο 86’ και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Βαλβέρντ, φέροντας το παιχνίδι στα ίσα.

Οι πολλές διακοπές είχαν ως αποτέλεσμα την υπόδειξη 11 λεπτών για καθυστερήσεις, με τον Ρομπέρτο Κολαούτι να αναλαμβάνει δράση και με δύο δικά του γκολ στο 94’ και το 97’μετά από σέντρα του Γκριγκαλασβίλι και λάθος του Αλαμπί αντίστοιχανα χαρίζει το τρίποντο στην ομάδα του.

a2 Νέα Αμμοχώστου

ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: Η Ανόρθωση ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από την Ομόνοια, η οποία με εξαίρεση κάποιες αναλαμπές φάνηκε υποδεέστερη σε σχέση με την αντίπαλό της. Σε γενικές γραμμές η επικράτηση των γηπεδούχων κρίνεται δίκαιη.

Η ΦΑΣΗ: Καλύτερη επάνοδο μετά από εφτά μήνες απουσίας δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί ο Τζέισον Δημητρίου, ο οποίος στο 62’ έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ που κατέληξε στα δίχτυα του Μορέιρα αφού πρώτα χτύπησε και στο δοκάρι της εστίας του.

ΑΡΕΣΕ: Ο Τζέισον Δημητρίου επέστρεψε στο γήπεδο μετά από εφτά μήνες απουσίας ντεμπουτάροντας με τη φανέλα της Ανόρθωσης και έμελλε να είναι ο παίκτης που άνοιξε το σκορ για την ομάδα του με ένα εξαιρετικό γκολ. Ο 26χρονος άσος έδειξε, ταυτόχρονα, ότι παρά τη μακροχρόνια απουσία του μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στη νέα του ομάδα, όσο και στην Εθνική Κύπρου ενόψει των αναμετρήσεων του Σεπτέμβρη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ: Ο Χοσέ Θερβέρα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο δεξί άκρο της άμυνας της Ομόνοιας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχε αργές επιστροφές οι οποίες επέτρεπαν στους παίκτες της Ανόρθωσης να βρίσκουν χώρους στην αντίπαλη άμυνα.

MVP: Ο Ρομπέρτο Κολαούτι σκόραρε δις στις καθυεστερήσεις του αγώνα και χάρισε στην ομάδα του το πρώτο της τρίποντο στη νέα αγωνιστική περίοδο.

Η ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ: Αρκετά καλή ήταν η διαιτησία του Γιάννη Αναστασίου. Ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν σωστός στη φάση του 31’ όταν τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Ασσίς για θέατρο μετά από πέσιμο εντός περιοχής της Ανόρθωσης και γενικότερα τα πήγε αρκετά καλά στο ντέρμπι.

ΣΤΑΔΙΟ: Αντώνης Παπαδόπουλος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιάννης Αναστασίου
Α’ ΒΟΗΘΟΣ: Αθηνόδωρος Ιωάννου
Β’ ΒΟΗΘΟΣ: Χαράλαμπος Γεωργίου
4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Θωμάς Μούσκος
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Χρίστος Σκαπούλλης

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Ανόρθωση (Ζόρζε Κόστα): Βαλβέρντ, Δημητρίου, Άντιτς, Μάκος, Αβραάμ, Αλέξα, Οχαγιόν, Γκαρσία, Οκκάς (Γκριγκαλασβίλι), Φοφανά (90+7’ Κάλβο), Κολαούτι (90+9’ Μπεν Σουσιάν).
Πάγκος: Κωνσταντίνου, Ζόρζε, Οικονόμου, Μακρής, Λοϊζίδης, Ανδρέου, Θεοδώρου.

Ομόνοια (Τόνι Σαβέφσκι): Mορέιρα, Θερβέρα, Αντράντε, Αλαμπί, Σκαραμοτσίνο, Σοάρες (78’ Τέιλορ), Λεάντρο, Ασσίς, Εφραίμ (46’ Γκικίεβιτς), Πλατινί, Σκέμπρι.
Πάγκος: Μπρουκς, Σερφά, Αγκουιάρ, Μαργκάσα, Κυριάκου.

ΣΚΟΡΕΡ: Δημητρίου (62’), Κολαούτι (90+4’, 90+7’) / Γκικίεβιτς (86’)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κολαούτι, Αλέξα, Άντιτς, Γκαρσία, Κάλβο / Ασσίς, Λεάντρο, Θερβέρα

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (2η): Ανόρθωση – Απόλλωνας / Ομόνοια – ΕΝΠ

*To επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο της Ανόρθωσης πραγματοποίησε ο Ζόρζε Κόστα, ενώ την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της ομάδας πραγματοποίησε ο Τζέισον Δημητρίου, ο οποίος επέστρεψε στη δράση μετά από εφτά μήνες απουσίας (είχε τραυματιστεί στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Αγία Νάπα στις 26/1). Ντεμπούτο και για τον Μπεν Σουσιάν, που πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στις καθυστερήσεις αντί του Κολαούτι.

*Στις εξέδρες του γηπέδου βρέθηκε για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της πρώην ομάδας του στο νέο πρωτάθλημα ο Βενσάν Λαμπάν. Από τα επίσημα του γηπέδου είδε το παιχνιδι και ο προπονητής της Ένωσης (επόμενης αντιπάλου της Ομόνοιας), Σάσα Γιοβάνοβιτς.

*Αναγκαστική ήταν η αντικατάσταση του Εφραίμ από τον Γκικίεβιτς μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου, λόγω τραυματισμού του Κύπριου διεθνούς ακραίου επιθετικού.

*Το παιχνίδι διεκόπη για τέσσερα περίπου λεπτά ένα δίλεπτο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, λόγω ανάμματος φωτοβολίδων και βεγγαλικών από την εξέδρα των οργανωμένων οπαδών της Ανόρθωσης, που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα εντός γηπέδου.

a3 Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: protathlima.com