Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων

a 294 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά

a 7282 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τιμά φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου με δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και άλλες εκδηλώσεις με επίκεντρο το Νεολιθικό Οικισμό Χοιροκοιτίας… 

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα η 18η Απριλίου έχει θέμα “Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων”.

Κάτω από το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθούν και οι εορτασμοί για τα 40χρονα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012.

Τα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους η είσοδος θα είναι δωρεάν την 18η του Απρίλη είναι :

1. Αρχαιολογικός Χώρος Ταμασού – Πολιτικό
2. «Βασιλικό Παρεκκλήσι», Πυργά
3. Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου, Λάρνακα
4. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία
5. Αρχαιολογικός Χώρος Τέντα, Καλαβασός
6. Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου, Επισκοπή
7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
9. Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
10. Αρχαιολογικός Χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
11. Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
12. Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
13. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
14. Κάστρο Πάφου, Πάφος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχει ετοιμαστεί ειδικό έντυπο το οποίο θα διατίθεται στα αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης διάφορες εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας της Κοινότητας από τις 15 -18 Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας στην Πλατεία Χοιροκοιτίας με τίτλο: «Η Χοιροκοιτία από ψηλά: Αεροφωτογραφίες του Νεολιθικού οικισμού με χαρταετό» του Thomas Sagory και έκθεση με θέμα «Αρχιτεκτονική της πέτρας, αρχιτεκτονική του πηλού: Αναπαράσταση του Νεολιθικού Οικισμού» του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (CNRS) και προβολή σύντομης παρουσίασης.

Στις 18 Απριλίου θα γίνει δεντροφύτευση στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας από το Κέντρο Νεότητας Χοιροκοιτίας και επίδειξη φωτογράφισης με χαρταετό.

Θα γίνει επίσης παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή στη Χοιροκοιτία και το Ινστιτούτο Κύπρου.