Καταγγελία για πλαστά έγγραφα σε προσφορά για στολές της ΕΦ

CEB1 35 Ειδήσεις
CEB1 1423 Ειδήσεις

Μετά τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για πλαστογραφία εγγράφων σε προσφορά για προμήθεια στολών της Εθνικής Φρουράς, η Αστυνομία διερευνά και νέα υπόθεση ισχυριζόμενης πλαστογραφίας για προμήθεια στολών του στρατού. Την καταγγελία υπέβαλε μια εκ των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη προσφορά του Υπουργείου Άμυνας, που αφορούσε στην αγορά 35.000 στολών στρατού ξηράς. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Spiel Clothing Manufacturing Ltd, Αναστάσης Αναστασίου, κατήγγειλε ότι η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός παραβίασε τους όρους της προσφοράς.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Αναστασίου, ο οποίος μέσω δικηγόρου κατήγγειλε την υπόθεση σε Αστυνομία, Υπουργείο Άμυνας, Γενικό Ελεγκτή και Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η ανάδοχος εταιρεία δήλωσε ότι θα εισήγαγε τις στολές από εργοστάσιο στην Κίνα και τελικά εισήγαγε και παρέδωσε τα εμπορεύματα από άλλη εταιρεία από το Μπαγκλαντές. Η πλευρά της εταιρείας του κ. Αναστασίου υποστηρίζει ότι με την αλλαγή αυτή έχουν παραβιαστεί από τον ανάδοχο ουσιώδεις όροι της προσφοράς.

Η εταιρεία του κ. Αναστασίου ισχυρίζεται, επίσης, ότι με την αλλαγή που έγινε στο εργοστάσιο εισαγωγής των στολών, η προσφορά δεν έπρεπε να κατακυρωθεί. «Καμιά τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά, δεν έπρεπε να γίνει η παραλαβή τους και άμεσα να απορρίπτονταν τα προϊόντα. Θα μπορούσε να ζητήσει άδεια αλλαγής εργοστασίου και χώρας προέλευσης πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή των προϊόντων και όχι εκ των υστέρων», σημειώνει η εταιρεία Spiel Clothing Manufacturing Ltd.

Ο κ. Αναστασίου ισχυρίζεται επίσης ότι αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο ίδιος και να ζημιώσει το κράτος, καθώς καταβλήθηκαν λιγότεροι δασμοί λόγω της προέλευσης των προϊόντων. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία, που αφορούν στο κινέζικο εργοστάσιο που είχε δηλωθεί, ήταν πλαστά, καθώς σε επικοινωνία που είχε με το εργοστάσιο στην Κίνα τού απάντησαν ότι δεν είχαν οποιαδήποτε συναλλαγή με την εν λόγω εταιρεία.

Το Υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, απαντώντας στις επιστολές που απέστειλε η Spiel Clothing Manufacturing Ltd για παρατυπίες στην προσφορά της άλλης εταιρείας, προέτρεψε την παραπονούμενη εταιρεία εάν κατέχει στοιχεία να προχωρήσει σε καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία. Η εταιρεία του κ. Αναστασίου προχώρησε στην καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία αφού αξιολόγησε τα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρεία που υπέβαλε την καταγγελία αποφάσισε να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα. Ειδικότερα, η Αστυνομία θα αποταθεί στο εξωτερικό και στις εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα που εξασφαλίστηκαν, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες για πλαστογράφηση ή παραποίηση στοιχείων.

Ερωτηθείς σχετικά για την υπόθεση, καθώς οι επιστολές της εταιρείας κοινοποιήθηκαν και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, εφόσον έχει υποβληθεί καταγγελία, η υπόθεση θα πρέπει να τύχει χειρισμού από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία.

Πηγή: Φιλελεύθερος