Στο εκλογοδικείο το αποτέλεσμα των εκλογών του Δήμου Αγίας Νάπας

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 052C12.38.50 ΑΚΕΛ, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 02 052C12.38.50 ΑΚΕΛ, Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποφασισμένο είναι το ΑΚΕΛ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ξεκαθαριστούν οι υποθέσεις στους Δήμους Αγίας Νάπας και Αμμοχώστου μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, μιλώντας για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Αγίας Νάπας και επανακαταμέτρηση στον Δήμο Αμμοχώστου.

Όσον αφορά την Αγία Νάπα εξετάζεται σοβαρά η καταγγελία της αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων με την παρουσία μεγάλου αριθμού κοινοτικών ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου. Μία υπόθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο όταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βάσος Βασιλείου κατήγγειλε την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 100 κοινοτικών ψηφοφόρων εκ των οποίων 25 ψηφοφόροι με καταγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δηλωμένη την ίδια οδό στην Αγία Νάπα, Κρύου Νερού 46 και άλλα 33 άτομα με ονόματα που υποδηλώνουν καταγωγή από κοινοτικές χώρες δήλωσαν ως διεύθυνση διαμονής την Λεωφόρο Νήσι αρ. 100.

Ο επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χρυσάνθου, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για προσφυγή ενώπιον του Εκλογοδικείου, αφού έχουν μελετηθεί τα θέματα από νομικούς, με την καταγγελία να αναμένεται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Κατατέθηκαν ενστάσεις ενώπιον του Επάρχου οι οποίες δεν εξετάστηκαν

Όσον αφορά την περίπτωση του Δήμου Αγίας Νάπας, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για επανακαταμέτρηση των ψήφων αλλά για καταχώρυση καταγγελίας ενώπιον του Εκλογοδικείου, καθώς όπως ανέφερε, με το κλείσιμο των καταλόγων στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, το ΑΚΕΛ κατέθεσε σειρά ενστάσεων για συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν εγγραφεί στους καταλόγους της Αγίας Νάπας, οι οποίες δεν εξτάστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσάνθου, η επίσημη απάντηση που έλαβε το ΑΚΕΛ από τον Αναπληρωτή Έπαρχο είναι ότι οι ενστάσεις δεν εξεταστήκαν και ότι λήφθησαν οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους όλοι οι κοινοτικοί.

Βάσος Βασιλείου: “Να εκκαθαριστεί ο εκλογικός κατάλογος της Αγίας Νάπας”

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο ανθυποψήφιος του Γιάννη Καρούσου, Βάσος Βασιλείου στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι στην Αγία Νάπα δεν ζουν 3200 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αλλά 1500-1700. Τόνισε το γεγονός ότι “ο εκλογικός κατάλογος της Αγίας Νάπας πρέπει να εκκαθαριστεί από αλλοδαπούς οι οποίοι με πληρωμένα εισιτήρια και παράνομες μετοικήσεις αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα”. Συμπλήρωσε λέγοντας πως είναι αδύνατο 100 κοινοτικοί ψηφοφόροι να έχουν δηλωμένες 2 διευθύνσεις.

Σημειώνεται πως στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου της Αγίας Νάπας κατά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν εγγεγραμμένοι 3.220 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 2.626 Κύπριοι και 594 κοινοτικοί, αριθμός που αναλογεί στο 25% σχεδόν του συνολικού αριθμού. Να σημειωθεί, παράλληλα, πως κατά την τελευταία απογραφή του πληθυσμού το 2011 στην Αγία Νάπα καταγράφησαν συνολικά 3.212 κάτοικοι.

Σε ερώτηση προς τον κ. Βασιλείου, αν νιώθει αδικημένος από το αποτέλεσμα, απάντησε ότι το σημαντικότερο είναι ρυθμιστεί το θέμα της εγγραφής των κοινοτικών ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοτικές εκλογές του 2016, ο κ. Καρούσος επανεξελέγη Δήμαρχος Αμμοχώστου με ποσοστό 64,89% (1682 ψήφοι) ενώ ο Βάσος Βασιλείου έλαβε 910 ψήφους (35,11%).

Επανακαταμέτρηση στον Δήμο Αμμοχώστου

Στην περίπτωση του Δήμου Αμμοχώστου, όπως και της Λεμεσού, η υπόθεση θα εστιαστεί στα άκυρα ψηφοδέλτια, τον μεγάλο αριθμό τους και την ποικιλία των αποφάσεων ανά εκλογικό κέντρο. Η διαφορά μεταξύ του Αλέξη Γαλανού, που εκλέγηκε, και του Σίμου Ιωάννου είναι 23 ψήφοι.

Το νομικό βάρος των δύο υποθέσεων θα σηκώσουν ο βουλευτής δικηγόρος Άριστος Δαμιανού και ο πρώην βουλευτής δικηγόρος Αριστοφάνης Γεωργίου, πλαισιωμένοι από ομάδα άλλων δικηγόρων.

SotiraNews