Συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και νερού

a 296 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7788 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Στην αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας και την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, ειδικά σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και της Κύπρου, αποσκοπεί η κατασκευή μιας πειραματικής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στην Κύπρο… 

Η μελέτη και η κατασκευή της εντάσσεται στο έργο «Ηλιοθερμική Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Νερού» το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, και το Δίκτυο Πράξη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, πραγματεύεται την τεχνολογική λύση της συμπαραγωγής αφαλατωμένου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας την ηλιοθερμική μέθοδο αποκομιδής ηλιακής ενέργειας ως ικανή να συμβάλει ουσιαστικά στην μέσο- και μακροπρόθεσμη επίλυση τόσο του ενεργειακού όσο και του υδατικού προβλήματος νήσων και περιοχών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

Όπως δήλωσε ο Επιστημονικός Συντονιστής του Ινστιτούτου Κύπρου Γιώργος Τζαμτζής, για την κάλυψη των αναγκών σε νερό οι χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής στρέφονται ολοένα και πιο έντονα στην λύση της αφαλάτωσης, μία μέθοδο που αν και δοκιμασμένη και τεχνολογικά ώριμη, απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, η Κύπρος ως νησί είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τη χρήση εισαγόμενων υδρογονανθράκων για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών», προσθέτοντας ότι «η χρήση των υδρογονανθράκων έχει δύο βασικά μειονεκτήματα, το μεγάλο κόστος εισαγωγών, και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Στόχος του έργου, ανέφερε, αποτελεί η κατασκευή μιας μικρής κλίμακας, πειραματικής μονάδας η οποία θα χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την ταυτόχρονη παραγωγή νερού και ηλεκτρισμού.

Η πειραματική μονάδα που θα κατασκευαστεί βασίζεται στην τεχνο-οικονομική μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Κύπρου για την τεχνολογία της ηλιοθερμικής συμπαραγωγής, και σκοπεύει να αποδείξει το υλοποιήσιμο της τεχνολογικής αυτής λύσης, είπε.

Με την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της ως σταθερή και αδιάλειπτη πηγή παραγωγής νερού και ηλεκτρισμού η τεχνολογία θα θεωρηθεί σε στάδιο ώριμο για αναπαραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και εφαρμογή σε επίπεδο μαζικής παραγωγής και εμπορικής χρήσης, συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, η τεχνολογία της μονάδας βασίζεται στην ηλιοθερμική συλλογή όπου εξειδικευμένοι καθρέφτες (ηλιοστάτες) ακολουθούν την κίνηση του ήλιου συγκεντρώνοντας το ηλιακό φως σε ένα στόχο – το κεντρικό δέκτη. Ο δέκτης θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και μεταφέρει αυτή τη θερμική ενέργεια σε μια δεξαμενή θερμότητας όπου και αποθηκεύεται. Η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μέσω ενός ατμοστροβίλου) και για την τροφοδότηση της θερμικής μονάδας αφαλάτωσης.

Η τεχνολογία δύναται να αποτελέσει την πιο αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον λύση ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου, καθώς μπορεί στη σωστή κλίμακα να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε νερό και ηλεκτρισμό των απομονωμένων από το ηπειρωτικό δίκτυο περιοχών, πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε πως η νέα τεχνολογία αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ το έργο θα αποτελέσει πηγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Κύπρο.

Επιπροσθέτως, είπε, η πειραματική μονάδα θα αποτελέσει μονάδα επίδειξης, ευαισθητοποιώντας το κοινό σε θέματα κλιματικής αλλαγής, προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης ανανεώσιμων πηγών.

Θα αποτελέσει κίνητρο για τη σταδιακή απαγκίστρωση της περιοχής από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του CO2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,29 εκ. ευρώ και η πειραματική μονάδα θα τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πεντάκωμο.

Πηγή: onlycy.com