Ώρα μηδέν για τους δήμους που καταρρέουν διαδοχικά

a 124 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5934 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Χρεοκοπεί την 1η Σεπτεμβρίου ο πρώτος δήμος. Θα μείνουν απλήρωτοι οι 79 υπάλληλοι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Τρεις τουλάχιστον δήμοι από τους 30 παγκυπρίως, αυτοί του Αγίου Δομετίου, της Λακατάμιας και της Αγλαντζιάς, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας…

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου δεν έχει μία στα ταμεία του, ούτε είναι σε θέση να εξασφαλίσει οποιοδήποτε δάνειο, καθώς ήδη η επόμενη δόση της κρατικής χορηγίας έχει τεθεί ως εγγυητική για προηγούμενο δάνειο. Εάν δεν λάβει κάποιο ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών έναντι της τρίτης δόσης της κρατικής χορηγίας του Οκτωβρίου –η τέταρτη και τελευταία θα δοθεί τον Δεκέμβριο– θα κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα οι 79 υπάλληλοι στον Δήμο να μείνουν απλήρωτοι. Ο Δήμος Λακατάμιας έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με την έννοια ότι σταμάτησε να πληρώνει οφειλές έναντι τρίτων για να μη μείνουν απλήρωτοι οι 145 υπάλληλοί του.

Μόνο στο Τμήμα Υδάτων, η Λακατάμια οφείλει ποσό ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Τουλάχιστον υπάρχει η δυνατότητα η επόμενη δόση της κρατικής χορηγίας να μπει ως εγγύηση για να δοθούν παρατραβήγματα από τη Συνεργατική με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος. Ενέργεια στην οποία έχει ήδη προβεί η Αγλαντζιά, εξασφαλίζοντας προ 15 ημερών δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ για κάλυψη των μισθών του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς επίσης για κάλυψη υποχρεώσεων προς εργολάβους. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, παραδέχεται ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, είναι υπαρκτός, κατάσταση την οποία βιώνουν και άλλοι δήμοι, όπως παραδέχονται σε δηλώσεις τους στην «Κ».

Η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο σε αρκετούς άλλους δήμους, παρότι υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι κρύβονται για να μην προκαλέσουν πανικό στους υπαλλήλους τους και στους δημότες τους. Υπάρχουν επίσης δήμοι οι οποίοι για να μην κηρύξουν πτώχευση έχουν αυξήσει τέλη, τα οποία καλούνται φυσικά να πληρώσουν οι δημότες τους. Τέτοια είναι η περίπτωση της Πάφου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο αυξήθηκαν τα τέλη σκυβάλων κατά 14% και η υδατοπρομήθεια κατά 4-5 ευρώ ανά υποστατικό.
Οι περισσότεροι δήμοι απαιτούν να μην αρχίσει η αποπληρωμή των δόσεων των ενοποιημένων δανείων τους. Τα δάνεια έγιναν το 2007 και κανονικά, πέντε χρόνια μετά την ενοποίηση, θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να πληρώνουν.

Μειώθηκε κατά 35% η κρατική χορηγία

Την κακοδιαχείριση στους δήμους ενθάρρυναν οι κυβερνήσεις, που υπόσχονταν πως θα αυξήσουν στο 4% από 1,8% την κρατική χορηγία

Έρευνα της «Κ» τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε καταγράψει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τοπικές αρχές και κυρίως οι δήμοι, που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Είχαμε τότε παρουσιάσει σε όλο της το μεγαλείο την κακοδιαχείριση στην τοπική αυτοδιοίκηση: τα υψηλά χρέη, συνολικού ύψους μισού δισ. μόνο για τους 19 δήμους, τη μαύρη τρύπα των συντάξεων που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ και τις γενικότερες αποκλίσεις. Όλα αυτά αναφέρονται με αποδείξεις και αριθμούς στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία προέβλεπε πως εάν η κρατική χορηγία δεν έφτανε μέχρι και το 40% των εσόδων τους, θα υπήρχαν δήμοι οι οποίοι θα κατέρρεαν οικονομικά. Από τη στιγμή λοιπόν που η κρατική χορηγία έχει μειωθεί σημαντικά, οι προειδοποιήσεις της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη γίνονται πραγματικότητα.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία εξασφαλίσαμε από την Ένωση Δήμων Κύπρου, κατά το 2012 η κρατική χορηγία προς τους 30 δήμους (συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου) θα είναι μειωμένη κατά 35%. Συγκεκριμένα:

•Στον προϋπολογισμό του κράτους (2012) η κρατική χορηγία μειώθηκε κατά 8,3% σε σχέση με το 2011. Δηλαδή από τα 92,7 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τα 85 εκατ.

•Επίσης, στον προϋπολογισμό μειώθηκε και η χορηγία που δίνεται από τότε που καταργήθηκε ο επαγγελματικός φόρος, κατά 20,9%. Δηλαδή από 31,5 εκατ. το 2011 σε 24,9 εκατ. ευρώ.

•Όταν ο προϋπολογισμός οδηγήθηκε στη Βουλή, το Σώμα αποφάσισε να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 8%.

•Οι μειώσεις αυτές συνεπάγονται ποσοστιαία πτώση της χορηγίας προς τους δήμους κατά 35% συνολικά.

Η Ένωση Δήμων υποστηρίζει πως ίσχυσαν όλα τα πιο πάνω παρά το γεγονός ότι οι δήμοι αυξήθηκαν κατά έξι και παρά τα αυξημένα έξοδα που προέκυψαν κυρίως από την έναρξη της αποπληρωμής των ενοποιημένων δανείων. Κι ενώ υπήρχαν όλες οι ενδείξεις ότι η κατάσταση θα έφτανε κάποια στιγμή σε αυτό το σημείο, οι δήμοι αντί να υποχρεωθούν από τις κυβερνήσεις να νοικοκυρευτούν ή και να εξευρεθούν τρόποι για την αυτοδυναμία τους, δέχονταν διαχρονικά υποσχέσεις για αύξηση της κρατικής χορηγίας από το 1,8% στο 4% επί των εισοδημάτων του κράτους από φορολογίες.

Αυτός φαίνεται να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι δήμοι, παρότι η κρατική χορηγία δεν ήταν αρκετή, για να δείχνουν «δουλειά» στους δημότες τους έμπαιναν ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λεμεσού χρωστά 75 εκατ. ευρώ, ενώ η ετησία χορηγία από το κράτος δεν υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Λεμεσός απολαμβάνει την υψηλότερη χορηγία απ’ όλες τις άλλες πόλεις. Η φόρμουλα της κατανομής των χορηγιών έχει ως εξής: το ένα τρίτο του ποσού μοιράζεται εξίσου στους 30 δήμους και τα δύο τρίτα κατ’ αναλογία του αριθμού των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές. Ο Στρόβολος θα εισπράξει φέτος από το κράτος γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ και τα χρέη του ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Η Λευκωσία θα πάρει γύρω στα 10 εκατ. ευρώ και τα χρέη της είναι 34 εκατ. ευρώ.

a1 12 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι εισπράξεις και τα δάνεια στους τρεις δήμους που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν ως εξής:

Άγιος Δομέτιος, χορηγία 2,3 εκατ. ευρώ, δάνεια 10 εκατ. ευρώ.
Λακατάμια, χορηγία 3,3 εκατ. ευρώ, δάνεια 25 εκατ. ευρώ.
Αγλαντζιά, χορηγία 2,8 εκατ. ευρώ, δάνεια 29,7 εκατ. ευρώ.

Η χειρότερη σχέση χορηγίας-δανείου παρουσιάζεται στη Λάρνακα, όπου τα χρέη άγγιξαν τα 94 εκατ. ευρώ και η χορηγία είναι γύρω στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Οι δήμοι με τις μεγαλύτερες δαπάνες προσωπικού έναντι των εξόδων είναι η Λευκωσία και η Έγκωμη με 64%.

Πάντως οι δήμοι, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης για τη μείωση της κρατικής χορηγίας, σημειώνουν ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έκτακτη εισφορά ύψους 3% από τους μισθούς των δημοτικών (ως δημοσίων) υπαλλήλων μπήκαν τελικά στον δημόσιο κορβανά και όχι στα ταμείων των δήμων.

Θα πνιγούμε στα σκουπίδια

Ετοιμάζουν δυναμικά μέτρα οι δήμοι

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την οικονομική κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί την Ένωση Δήμων στη λήψη μέτρων. Η Ένωση έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για τις 17 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα αποφασιστούν δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν δοθούν λύσεις. Τα μέτρα που ήδη συζητήθηκαν στην Ένωση Δήμων και θα τεθούν προς ψήφιση είναι:

•Ακραίο αλλά καθόλου απίθανο είναι η μη αποκομιδή των σκουπιδιών.

•Μη αποπληρωμή του λογαριασμού της ΑΗΚ για τον οδικό φωτισμό.

•Μη αποπληρωμή των δόσεων των δανείων.

•Νομικά μέτρα εναντίον της κεντρικής διοίκησης για τη μη καταβολή της χορηγίας για την απώλεια του επαγγελματικού φόρου. Γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Ένωσης Δήμων αναφέρει πως, από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία υπογεγραμμένη για παροχή αντισταθμίσματος έναντι του επαγγελματικού φόρου, οι δήμοι μπορούν να καταγγείλουν το κράτος και να πάρουν αναδρομικά τα λεφτά τους.

Αλέξης Γαλανός: «Ο υπουργός Οικονομικών μάς αποφεύγει»

«Η Βουλή δεν ασχολείται γιατί κάνει… διακοπές»

Λάβρος κατά του υπουργού Οικονομικών εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Κ» αναφέρει πως ο Βάσος Σιαρλή αποφεύγει να μιλήσει με την οργάνωση εδώ και ένα μήνα. «Φαίνεται πως όλα είναι πάνω στην Τρόικα πλέον. Χάθηκε ο έλεγχος. Ο υπουργός Οικονομικών μάς έδωσε τρία ραντεβού και ακύρωσε και τα τρία την τελευταία στιγμή.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου μάς είπε πως θα μας έβλεπε μέχρι την 1η Αυγούστου. Ε, τελικά δεν μας είδε ούτε αυτός. Του τηλεφωνούμε κάθε μέρα και δεν τον βρίσκουμε. Χθες (σ.σ. την Τετάρτη) έστειλα νέα επιστολή στον υπουργό. Έστειλα επιστολή και στον πρόεδρο της Βουλής παρακαλώντας τον να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία των κοινοβουλευτικών ομάδων, στην οποία να παρίσταται και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών. Αυτό που μου ελέχθη είναι πως τώρα είναι Δεκαπενταύγουστος! Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Έχουμε ορίσει Γενική Συνέλευση στις 17 Σεπτεμβρίου και θα αποφασίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Φαίνεται πως δεν μας μένει άλλο από το να πάρουμε δυναμικά μέτρα», ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός τόνισε πως η κυβέρνηση και η Βουλή προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως το κακό που θα προκληθεί στην οικονομία του τόπου εάν κλείσουν δήμοι λόγω χρεοκοπίας, θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το εάν γινόταν διαχείριση του ζητήματος. «Πιστεύω πως μέχρι να καταλήξουν με την Τρόικα, θα πρέπει να βρουν τρόπο διαχείρισης της οικονομίας για να μη φτάσουμε στα άκρα. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δοθούν προκαταβολικά στους δήμους κάποια χρήματα από την τρίτη δόση της κρατικής χορηγίας ώστε να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους», κατέληξε.

Τελείωσαν και τα παρατραβήγματα στον Άγιο Δομέτιο

Ζητά επιπλέον μόνιμη στήριξη, πέραν της κρατικής χορηγίας

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίου Δομετίου έχουν ήδη ενημερωθεί από τον δήμαρχο, Κώστα Πέτρου, και το δημοτικό συμβούλιο ότι στο τέλος του μήνα δεν θα πληρωθούν. «Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τον Ιούνιο αργήσαμε να πληρώσουμε τους μισθούς, τον Ιούλιο για να πληρωθούν οι υπάλληλοι αφήσαμε απλήρωτα τιμολόγια γύρω στις 120 χιλιάδες ευρώ και τον Αύγουστο είναι ενημερωμένοι ότι δεν θα πληρωθούν καθόλου», δήλωσε απερίφραστα στην «Κ» ο κ. Πέτρου, αποδίδοντας τη χρεοκοπία του Δήμου στην κακοδιαχείριση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. «Κατά την πρώτη διαχειριστική επιτροπή, ανακαλύψαμε ένα έλλειμμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Κάναμε κάποιες περικοπές και το μειώσαμε στις 780 χιλιάδες, αλλά με τη νέα διαχειριστική επιτροπή, αντί να μειωθεί το έλλειμμα, και παρά τις περικοπές, αυξήθηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Τα χρέη μας ανέρχονται σε 10 εκατ., ενώ τα έσοδά μας είναι οι 600 χιλιάδες από τον Ιππόδρομο, το 1 εκατ. από τις φορολογίες και το 1,9 εκατ. από τη μειωμένη κρατική χορηγία. Νέο δάνειο δεν μπορούμε να πάρουμε, αφού η κρατική χορηγία είναι δεσμευμένη από το προηγούμενο συμβούλιο, ενώ υπάρχει περίπου 1,1 εκατ. απλήρωτες δόσεις δανείων από τα έτη 2009-10 και οι τράπεζες θέλουν τα λεφτά τους. Από τον πρώτο μήνα που ήρθαμε εδώ πληρώναμε με παρατραβήγματα. Τώρα καμία τράπεζα δεν μας δίνει πίστωση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Εμένα, και να μου δώσουν την κρατική χορηγία, θα έχω ένα έλλειμμα γύρω στις 600 χιλιάδες, αφού πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις των δανείων».

Ο δήμαρχος ευελπιστεί πως οι εργαζόμενοι στον Δήμο, παρότι δεν θα πληρωθούν και δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να πληρωθούν, εκτός εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να στηρίξει οικονομικά τον Άγιο Δομέτιο, θα επιδείξουν φιλότιμο και θα πάνε στις δουλειές τους. Η μόνη λύση που βλέπει ο δήμαρχος είναι είτε η απόλυση προσωπικού είτε οι μειώσεις μισθών. Οι συναντήσεις του κ. Πέτρου με την κυβέρνηση δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Η Λακατάμια σταμάτησε τις πληρωμές έναντι τρίτων

Εκκρεμεί χρέος 300 χιλιάδων ευρώ στο Τμήμα Υδάτων

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάναμε πολλές περικοπές και δυο και τρεις φορές, με τους νέους προϋπολογισμούς θα κάνουμε ακόμη περισσότερες περικοπές, αλλά δεν είναι λύση αυτή. Έχουμε πρόβλημα και ειδικά τους δύο αυτούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, που δεν έχουμε καθόλου εισπράξεις. Έχουμε τρομερό πρόβλημα ακόμη και στο να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας». Προς το παρόν, για τον δήμαρχο Λακατάμιας, Λουκά Ιατρού, δεν τίθεται ζήτημα στάσης πληρωμών.

Αν και ο Δήμος έχει σταματήσει να πληρώνει τιμολόγια έναντι τρίτων για να μπορεί να καταβάλλει τους μισθούς. «Έχουμε κόψει αρκετά τιμολόγια πίσω. Δεν πληρώσαμε ούτε την κατανάλωση νερού, που είναι πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ. Για να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας κάνουμε άλλες περικοπές», παραδέχεται. Στη Λακατάμια υπάρχει βεβαίως το περιθώριο –και αυτή είναι τώρα η προσπάθεια– να μπει ως εγγύηση η δόση της κρατικής χορηγίας του Οκτώβρη για να δοθεί δάνειο από τη συνεργαζόμενη Συνεργατική. «Προσπαθούμε τώρα για τον Αύγουστο να δεσμεύσουμε την κρατική χορηγία για να πάρουμε ένα παρατράβηγμα και να διευθετήσουμε τους υπαλλήλους μας. Ακολούθως, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, διότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι εισφορές του κόσμου για την ακίνητη περιουσία».

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Παράταση στην αποπληρωμή δανείων

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, μας δήλωσε ότι γίνεται περισυλλογή στον Δήμο για να μη «βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ούτε τους προμηθευτές μας, ούτε το προσωπικό μας. Δεν θα κάνουμε καμία νέα πρόσληψη στη θέση όσων αφυπηρετήσουν πρόωρα, ενώ κάνουμε περισυλλογή και σε ό,τι αφορά στα έξοδά μας. Ζητούμε παράλληλα από το κράτος να μελετηθεί το ενδεχόμενο οι δόσεις των μεγάλων δανείων, αντί να ξεκινούν να πληρώνονται από φέτος, να δοθεί μια παράταση για άλλα δύο χρόνια. Με μια τέτοια ρύθμιση δεν θα ζήμιωνε κανένας και θα διευκόλυνε τους δήμους». Ο κ. Χρίστου πιστεύει πως τα μεγάλα κονδύλια θα εξοικονομηθούν από τη μη υλοποίηση έργων, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει ύφεση σε ό,τι αφορά στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ
Ρευστότητα λόγω του νερού

Ο δήμαρχος της Πάφου, Σάββας Βέργας, μας δήλωσε πως η Πάφος ακόμη δεν έφτασε στην κατάσταση άλλων δήμων που χρεοκοπούν, επειδή διαχειρίζεται «ένα κονδύλι της υδατοπρομήθειας το οποίο του δίνει κάποιο είδος ρευστότητας». Σημείωσε επίσης ότι για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός για το 2012 έγιναν περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, ενώ ο Δήμος προχώρησε και σε αύξηση των τελών για σκύβαλα, μία όχι και τόσο μεγάλη αύξηση, κατά τη γνώμη του δημάρχου, που αγγίζει το 14%, ενώ αυξήσεις 4-5 ευρώ ανά νοικοκυριό υπήρξαν και στην υδατοπρομήθεια. Θέσαμε στον δήμαρχο και τις επικρίσεις για το μισό εκατομμύριο που δαπάνησε ήδη η Πάφος στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, την ώρα που υπάρχουν τόσο άμεσες ανάγκες και αυξάνονται τέλη. «Ναι, είναι πολλά τα λεφτά, αλλά επενδύσαμε γιατί θα είναι μεγάλο το όφελος», απάντησε.

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ
70% του προϋπολογισμού είναι μισθοί

Για πλεονάζον προσωπικό κάνει λόγο ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, και συγκεκριμένα για προσωπικό που θα πρέπει να αποχωρήσει στην περίπτωση που γίνουν νέες περικοπές στην κρατική χορηγία. «Επιπλέον, γίνονται σκέψεις για μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε. Η χορηγία στον Δήμο υπό κανονικές συνθήκες θα ανερχόταν σε 2,6 εκατ. ευρώ. «Θα αποκοπούν περίπου 800.000 ευρώ, άρα θα πάρουμε συνολικά γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Κυριάκου. Στο ερώτημα εάν ο Δήμος Έγκωμης παρουσιάζει αργοπορημένες δόσεις δανείων, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως τα οικονομικά του Δήμου είναι αρνητικά «εξαιτίας του υπέρογκου μισθολογίου μας που ανέρχεται σε 350-400 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, ποσό που καταλαμβάνει το 70% του προϋπολογισμού μας». Καταλήγοντας, ανέφερε πως γίνονται σκέψεις για κοινές δράσεις με άλλους, γειτονικούς δήμους.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ
Υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών

Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Κώστας Κόρτας, ανέλυσε στην «Κ» τις περικοπές που έγιναν φέτος στα έξοδα του Δήμου, οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τη μείωση της κρατικής χορηγίας. Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν αρκετή η κρατική χορηγία, ούτε για την Αγλαντζιά ούτε για τους άλλους δήμους, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα υπέρογκα χρέη των τοπικών αρχών, ανέφερε. Τα έξοδα του Δήμου μειώθηκαν κατά σχεδόν 350 χιλ. ευρώ, αλλά χρειάστηκε και δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ πριν από 15 μέρες για καλυφθούν οι μισθοί Ιουλίου και Αυγούστου και υποχρεώσεις προς εργολάβους. «Οι φόροι σκυβάλων και ακίνητης περιουσίας έχουν δώσει μια ανάσα, αλλά ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι υπαρκτός», δήλωσε ευθαρσώς ο δήμαρχος. Τον Δεκέμβρη, κατέληξε, ξεκινά και η δόση των ενοποιημένων δανείων, για την οποία ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει πέραν του 1 εκατ. ευρώ!

Μόνο το Δάλι έχει πλεόνασμα

Α. Γαβριηλίδης, δήμαρχος Γερμασόγειας: «Το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών είναι πολύ απομακρυσμένο. Αλλά, με βάση την ανάγκη του Δήμου για επιβίωση, δεν αποκλείεται η επιπλέον επιβολή φόρων».

Α. Τσόκκος, δήμαρχος Αγίας Νάπας: «Δεν θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας, παρ’ όλο που υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να συμβεί αυτό. Γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης. Για παράδειγμα, το κονδύλι του πολιτισμού μειώθηκε κατά 400 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το 2009».

Ε. Ευαγγελίδης, δήμαρχος Αραδίππου: «Έχουμε καθυστερημένες δόσεις που αφορούν κυρίως στην αγορά νερού. Η ρευστότητα του Δήμου περιορίζεται και από το επιπρόσθετο κόστος του ΧΥΤΥ, που ανέρχεται σε 800 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, καθώς και από τις καθυστερημένες οφειλές δημοτών».

Α. Οικονόμου, αντιδήμαρχος Παραλιμνίου: «Αν σύντομα οι τράπεζες δεν καταστούν ικανές να παραχωρούν δάνεια και αν δεν υπάρξει μείωση μισθών ώστε να δοθεί ώθηση στα οικονομικά των δήμων, τότε είναι πολύ πιθανόν να κηρυχθεί στάση πληρωμών ανά πάσα στιγμή τον επόμενο χρόνο».

Λ. Καλλένος, δήμαρχος Ιδαλίου: «Στο Δάλι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για αντιμετώπιση της κρίσης. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα την οικονομική περισυλλογή. Ο ισολογισμός του Δήμου είναι πλεονασματικός, γι’ αυτό υλοποιούνται τα αναπτυξιακά έργα που προαναγγέλθηκαν».

Κ. Γιωρκάτζης, δήμαρχος Λευκωσίας: «Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούν στην αποφυγή του ενδεχομένου στάσης πληρωμών. Έχουμε προχωρήσει σε μείωση των δαπανών. Αν όμως η στάση κράτους και Βουλής, όσον αφορά στις χορηγίες, δεν αλλάξει, το 2013 θα είναι χρονιά κατά πολύ χειρότερη».

Α. Λουρουτζιάτης, δήμαρχος Λάρνακας: «Το πρόβλημα ρευστότητας είναι πάντα στο προσκήνιο. Όμως οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου αντιμετωπίζουν, πιστεύω, επιπλέον πρόβλημα λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Κόσιης, ενός πειράματος που πληρώνουν οι δημότες των δύο επαρχιών».

Πηγή: Μιράντα Λυσάνδρου, Χαρά Ζυμαρά